Soda oczyszczona w gotowaniu

Wydaje Ci się, że sodą się przede wszystkim sprząta? Niekoniecznie! Sprawdź jej kulinarne zastosowania.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Soda oczyszczona w gotowaniu
fot. Fotolia

Soda oczyszczona ma wiele zastosowań. Wspominałam już o sposobach na wykorzystywanie jej podczas porządków. Tematem tego wpisu jest użycie jej podczas gotowania. Chcesz dowiedzieć się jak pomoże Ci w kuchni? Zapraszam do lektury!

1. Wykorzystaj sodę zamiast proszku do pieczenia

Lubisz gdy ciasto jest wyrośnięte ale nie przepadasz za proszkiem do pieczenia lub zwyczajnie Ci go zabrakło? Wykorzystaj sodę. Wymieszać ćwierć łyżeczki z połową łyżeczki octu (lub soku z cytryny) oraz pół szklanką mleka.

2. Wykorzystaj sodę zamiast drożdży

Gdy nie masz drożdży zawsze dobrze spisze się też soda. W równych proporcjach wymieszaj ją ze sproszkowanym kwaskiem cytrynowym.

3. Zmiękczanie mięsa

Mięso które masz na obiad jest za twarde? Na kilka godzin przed gotowaniem posmaruj je sodą i włóż do lodówki.

4. Puszyste omlety

Żeby omlety były puszyste wystarczy na każde 3 jajka dodać pół łyżeczki sody.

5. Zwalczy zapach kalafiora

Gdy dodasz sodę oczyszczoną do gotującego się kalafiora usuniesz jego zapach.

6. Mniej kwaśna kawa

Chcesz usunąć kwaskowatość kawy? Dodaj szczyptę sody do filiżanki.

7. Musujący napój

Dodając ćwierć łyżeczki sody do szklanki soku z cytrusów uzyskasz własny musujący napój.

8. Dodaj sodę do kartofli

Dodając łyżeczkę sody oczyszczonej do wody, w której gotują się ziemniaki, zachowasz ich jasny kolor.

To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie sody oczyszczonej podczas gotowania. A jakie Wy znacie jej zastosowanie? Podzielcie się swoimi pomysłami!