Soda oczyszczona ma wiele zastosowań. Wspominałam już o sposobach na wykorzystywanie jej podczas porządków. Tematem tego wpisu jest użycie jej podczas gotowania. Chcesz dowiedzieć się jak pomoże Ci w kuchni? Zapraszam do lektury!
Lubisz gdy ciasto jest wyrośnięte ale nie przepadasz za proszkiem do pieczenia lub zwyczajnie Ci go zabrakło? Wykorzystaj sodę. Wymieszać ćwierć łyżeczki z połową łyżeczki octu (lub soku z cytryny) oraz pół szklanką mleka.
2. Wykorzystaj sodę zamiast drożdży
Gdy nie masz drożdży zawsze dobrze spisze się też soda. W równych proporcjach wymieszaj ją ze sproszkowanym kwaskiem cytrynowym.
3. Zmiękczanie mięsa
Mięso które masz na obiad jest za twarde? Na kilka godzin przed gotowaniem posmaruj je sodą i włóż do lodówki.
4. Puszyste omlety
Żeby omlety były puszyste wystarczy na każde 3 jajka dodać pół łyżeczki sody.
5. Zwalczy zapach kalafiora
Gdy dodasz sodę oczyszczoną do gotującego się kalafiora usuniesz jego zapach.
6. Mniej kwaśna kawa
Chcesz usunąć kwaskowatość kawy? Dodaj szczyptę sody do filiżanki.
7. Musujący napój
Dodając ćwierć łyżeczki sody do szklanki soku z cytrusów uzyskasz własny musujący napój.
8. Dodaj sodę do kartofli
Dodając łyżeczkę sody oczyszczonej do wody, w której gotują się ziemniaki, zachowasz ich jasny kolor.
To tylko kilka pomysłów na wykorzystanie sody oczyszczonej podczas gotowania. A jakie Wy znacie jej zastosowanie? Podzielcie się swoimi pomysłami!