Do czego wykorzystać sok z brzozy?

Czy warto mieć w kuchni sok z brzozy? Do czego może nam się przydać ten rzadko spotykany napój?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Do czego wykorzystać sok z brzozy?
fot. Adobe

Sok z brzozy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz w aptece. Pasteryzacja niszczy część cennych składników (witaminę C), jednak swobodnym dostępem do drzew cieszy się niewielu z nas, dlatego warto zapłacić kilka złotych. Sok z brzozy jest bogaty w dobrze przyswajalny magnez, potas, fosfor oraz żelazo.

Wiosną chętnie sięgamy po ten napój aby oczyścić organizm z toksyn i uzupełnić niedobory cennych pierwiastków. Nie powinniśmy jednak podawać go dzieciom - w dużej ilości może być szkodliwy, ponieważ zawiera pochodne kwasu salicylowego.


Lemoniada z oskołą


Oskoła to staropolskie określenie soku brzozowego, którego zdrowotne właściwości znane były od lat. Dziś sok z brzozy staje się modny i sięgają po niego osoby szczególnie dbające o zdrowie. Najlepszym pomysłem na jego wykorzystanie jest przygotowanie lemoniady:

  • sok z brzozy
  • sok z pomarańczy lub cytryny
  • odrobina imbiru
  • garść liści mięty
Wystarczy wymieszać składniki ze sobą i gotowe! Dla ochłody polecamy dodać kostki lodu.

Sok z brzozy wielu osobom może wydać się mdły - warto osłodzić go odrobiną naturalnego słodzika np. ksylitol.

Inne przepisy kulinarne z sokiem z brzozy


Z dodatkiem oskoły można przygotować domowe musli - mieszankę płatków owsianych i ziaren wystarczy zalać sokiem z brzozy i podpiec w piekarniku. Miłośnicy pancake'ów dodają sok z brzozy do ciasta, zaś zwolennicy koktajli - do zielonego smoothie.Tak naprawdę sok z brzozy możemy potraktować jak każdy inny sok - ogranicza nas jedynie kulinarna wyobraźnia!