Sok z kiszonej kapusty dla wzmocnienia

Zimą jest chyba najbogatszym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika. Kiszona kapusta, bo o niej mowa, to prawdziwa bomba witaminowa.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sok z kiszonej kapusty dla wzmocnienia
W czasie wzmożonej zachorowalności nasz organizm potrzebuje naturalnego wzmocnienia. Co jednak, jeśli nie lubimy jeść kiszonej kapusty?

Firma Victoria Cymes z Wałcza znalazła na to sposób – świeży Sok z kiszonej kapusty. Sok z kapusty nie tylko dostarcza organizmowi cennych witamin, przez co wspomaga naszą odporność, ale także łagodzi kaszel, wzmaga apetyt i pobudza soki trawienne. Zawarte w kapuście duże ilości witamin z grupy B mają właściwości dotleniające, łagodzą także działanie alkoholu. Sok nie zawiera żadnych dodatków i konserwantów, jest w pełni naturalny, co daje gwarancję zdrowia.
Picie bogatego w witaminy soku z kiszonej kapusty poprawia odporność organizmu oraz oddziaływuje leczniczo na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, żylaki odbytu, reumatyzm, gościec i arteriosklerozę. Świeży sok z kiszonej kapusty Cymes jest naturalnie mętny, niebarwiony, niepasteryzowany, niesłodzony i niekonserwowany. Okres jego przydatności do spożycia wynosi 7 dni od momentu wyprodukowania . Sok należy przechowywać w temperaturze 2ºC - 6ºC.

Dietetycy podkreślają, że kuracja sokiem z kiszonej kapusty doskonale oczyszcza organizm. W tym celu należy pić pół szklanki soku trzy razy dziennie. Rano dobrze jest wypić sok na czczo, a wieczorem pół godziny po kolacji. Co ważne – 100 mililitrów soku to tylko 12 kalorii.
Sok z kiszonej kapusty i inne świeże soki Cymes można kupić w sklepach spożywczych w specjalnie wydzielonych lodówkach. Jedna butelka zawierająca 250 mililitrów soku z kiszonej kapusty kosztuje 2,30-2,50 złotych.

Świeże soki Cymes zostały nagrodzone Laurem Konsumenta 2008 jako najpopularniejszy produkt na polskim rynku w kategorii „świeże soki”.