Sous-vide - nowatorska metoda od teraz w Twojej kuchni!

  • 1

Z gotowaniem metodą sous-vide jest trochę jak z San Escobar - większość o tym słyszała, jednak nie każdy wie, o co tak naprawdę chodzi.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sous-vide - nowatorska metoda od teraz w Twojej kuchni!
fot. Fotolia
Już sama nazwa może wzbudzać wątpliwości - sous-vide (czyt. su wid) to wyrażenie pochodzące z języka francuskiego. W dosłownym tłumaczeniu oznacza w próżni, co można potraktować jako wskazówkę do zrozumienia charakterystyki tej metody.

Efekty w postaci potraw przygotowywanych metodą sous-vide nie są może tak spektakularne jak w przypadku innych technik kuchni molekularnej, jednak ten sposób gotowania z pewnością jest warty uwagi! Na czym polega? Można spotkać się z różnymi określeniami, takimi jak: gotowanie w próżni, gotowanie wolne lub w niskich temperaturach. Tak naprawdę każde z określeń oddaje specyfikę sous-vide.

Przed przystąpieniem do gotowania, składniki należy zapakować próżniowo - może to rodzić pewne problemy, ponieważ już na wstępie będziemy potrzebować odpowiedniego sprzętu.

Pakowanie próżniowe zdecydowanie minimalizuje utlenianie się witamin, utratę składników odżywczych oraz smaku - jak zdarza się w przypadku "tradycyjnych" sposobów przygotowywania potraw. Woreczek pozbawiony powietrza ścisło i szczelnie przylega do ścian produktu - dzięki temu składnik może "pobierać" optymalną ilość ciepła bezpośrednio z wody.

Stek wołowy w woreczku próżniowym
fot. Fotolia

To jeden z aspektów sous-vide. Zapakowane próżniowo składniki gotowane są w temperaturach określanych jako "niskie", chociaż nie należy brać tego zbyt dosłownie - woda w naczyniu po prostu nie jest doprowadzana do wrzenia - jej temperatura zazwyczaj nie przekracza 90°C (jest zmienna - w zależności od przygotowywanego produktu).

Dotychczas gotowanie tą metodą w warunkach domowych było praktycznie niemożliwe - dostępne dla zamożniejszych osób, ze względu na wygórowane ceny specjalistycznego sprzętu.

Najważniejszym elementem kompletnego zestawu jest tzw. cyrkulator temperatury - to właśnie dzięki niemu mamy możliwość kontrolowania ciepła wody z dokładnością co do 0,01°C - to bardzo istotne, by temperatura nie wykraczała ponad tę, która wynosi konieczne minimum do ugotowania danego produktu.

Najczęściej spotykane maszyny do sous-vide łączą w sobie dwa elementy: naczynie do gotowania oraz wspomniany cyrkulator. Pomijając kwestię ceny, trzeba pamiętać o tym, że urządzenie tego typu do najmniejszych nie należy i będzie zajmować trochę miejsca.

Urządzenie do gotowania sous-vide
Urządzenie do gotowania sous-vide Unold

Odpowiadając na potrzeby miłośników kulinariów firma Unold wprowadziła na rynek urządzenie do gotowania sous-vide! Od teraz każdy będzie mógł spróbować swoich sił w przygotowywaniu wykwintnych, bardzo dobrej jakości dań w zaciszu własnej kuchni. Wszystko za sprawą bardzo przystępnej ceny - jedyne 599 zł - która dotychczas stanowiła główną barierę przed poszerzaniem kulinarnych możliwości i umiejętności.

Główną zaletą urządzenia do gotowania sous-vide marki Unold (poza niewygórowaną ceną i bardzo dobrą jakością) jest jego wielkość! Cyrkulator temperatury występuje w formie grzałki - dzięki temu można używać go praktycznie w każdym naczyniu do gotowania! Warunek jest jeden - musi ono posiadać minimum 18 cm wysokości.

Dzięki kompaktowym wymiarom, od teraz na sprzęt do sous-vide znajdzie się miejsce w każdej kuchni! Nowoczesny design, wyświetlacz LCD, łatwość czyszczenia i przechowywania, regulacja temperatury z dokładnością do 0,01°C, pompa z maksymalną wydajnością do 10l/min - to wybrane zalety urządzenia.

Zgrzewarka próżniowa Unold
Zgrzewarka próżniowa Unold

To jednak nie wszystko! Aby w pełni wykorzystać funkcjonalność urządzenia do gotowania sous-vide, Unold wprowadził na rynek również zgrzewarkę próżniową, która umożliwi zapakowanie produktów spożywczych w specjalne woreczki przed gotowaniem. Łatwość obsługi, niewielkie gabaryty i znakomita cena idąca w parze z dobrą jakością - 339 zł - sprawiają, że jest to produkt, w który z pewnością warto zainwestować!

Urządzenie umożliwia zgrzewanie o szerokości ok. 2,5 mm do 28 cm długości, posiada pojemnik na odessane ciecze, programy dla tzw. wilgotnej żywności, opcje uruchomienia samego zgrzewania lub zgrzewania z odpowietrzaniem. W zestawie znajduje się 5 torebek próżniowych o wymiarach 20 x 30 cm, rolka folii 200 x 20 cm oraz 40 centymetrowa rurka.

Mimo wszystko wydaje Ci się, że przyrządzanie potraw metodą sous-vide jest trudne do opanowania? Nic bardziej mylnego! Najistotniejsze jest ustawienie odpowiedniej temperatury dla danego typu produktu, który będziesz przygotowywać. Skąd czerpać taką wiedzę? W instrukcji dołączonej do urządzenia znajdziesz wykaz temperatur dla poszczególnych składników, w sam raz na rozpoczęcie przygody z gotowaniem w niskich temperaturach.


ZOBACZ, JAK WYGLĄDA GOTOWANIE SOUS-VIDE W PRAKTYCE!



Co ważne, metoda sous-vide umożliwia serwowanie potraw a'la minute - czyli podawanie ich od razu po przygotowaniu. Ugotowane i ostudzone produkty można przechowywać w lodówce oraz zamrażać. Praktycznie nie ma możliwości, aby "zepsuć" daną potrawę - jak w przypadku metod stosowanych na co dzień, np. rozgotować lub przypalić.

Na przykład pozostawienie kawałka mięsa w kąpieli wodnej przez czas dłuższy, niż jest to wymagane nie sprawi, że stanie się ono rozgotowane, a co za tym idzie - niesmaczne! Sous-vide oprócz tego, że nie wymaga użycia tłuszczu, ogranicza potrzebę użycia przypraw podczas gotowania  - w szczególności soli - do minimum!

Odkryj korzyści dla zdrowia i delektuj się wyśmienitą jakością posiłków przyrządzanych metodą sous-vide! Z produktami marki Unold otrzymujesz kompletny zestaw, który umożliwi Ci odkrycie dobrze znanych smaków na nowo!


ODKRYJ RADOŚĆ Z GOTOWANIA RAZEM Z

Odkryj radość z gotowania z marką Unold!