Jest nazywany najprostszym serem świata, który zrobisz w domowych warunkach. Labneh wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu i powstaje w procesie wytrącania się serwatki z jogurtu. Powstawanie labneh trwa do kilku dni w zależności jaką konsystencję serka chcesz uzyskać. Sprawdzi się do potraw na słodko i słono, do zup, dipów, sosów – to uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni.
Labneh –przepis na domowy ser
Do zrobienia labneh potrzebujesz kilku kuchennych gadżetów: gazę lub pieluchę tetrową, sitko, gumkę recepturkę i pojemnik na ściekającą serwatkę – do dzieła!Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka soli.
- W dużej misce połącz jogurt grecki z solą.
- Na pojemniku połóż sitko, a na nim umieść gazę. Przelej gazę wrzątkiem, aby pozbyć się zanieczyszczeń i szkodliwych bakterii.
- Jogurt z solą przełóż na gazę. Całość zwiąż dosyć ciasno gumką i wstaw do lodówki na co najmniej 12 h.
- Co kilka godzin sprawdzaj domową produkcję labneh i związuj mocniej gazę – wraz z utratą serwatki objętość serka będzie mniejsza.
Co jakiś czas kontroluj tworzenie się serka labneh, aż osiągnie zadowalającą konsystencję.
fot. Adobe Stock
Co możesz dodać do labneh?
Serek labneh możesz zrobić tylko z dodatkiem soli, wtedy sprawdzi się jako naturalne smarowidło na kanapki. Możesz także połączyć labneh z ulubionymi przyprawami – dodaj je na etapie mieszania jogurtu greckiego z solą.Jakie przyprawy dodać do serka labneh?
Jeśli lubisz serek z przyprawami, warto do niego dodać:- suszone pomidory z bazylią,
- suszony czosnek niedźwiedzi,
- sumak – nada kwaskowatego smaku,
- za`atar,
- oregano suszone,
- suszone płatki chili – jeśli lubisz ostre smaki,
- czarnuszkę,
- kminek.
fot. Adobe Stock
Z czym podawać labneh?
Labneh to popularny w kuchni bliskowschodniej rodzaj mezze, czyli przystawki, którą spożywa się najczęściej z dodatkiem oliwy i przypraw, któremu często towarzyszy domowy chlebek pita.W rodzimych warunkach możemy używać labneh jako domowy twarożek do smarowania pieczywa lub jako dodatek do innych dań. Zobacz, jak zrobić omlet i podaj go w wersji śniadaniowej z dodatkiem labneh i pomidorów.
Jeśli masz ochotę na słodkie smaki, polecamy przepis na różany labneh. Ten przepis jest idealny do naleśników lub gofrów. W sezonie letnim możesz zajadać się labneh z owocami leśnymi, będzie to smakowity i lekkostrawny deser.
fot. Adobe Stock