Jak zrobić labneh? Przepis na ser z jogurtu greckiego

Labneh to najprostszy ser, który zrobisz w domu. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie jogurtu greckiego oraz soli. Przepis wymaga jedynie odrobiny cierpliwości - na gotowy labneh musisz czekać nawet do 3 dni.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić labneh? Przepis na ser z jogurtu greckiego
fot. Adobe Stock

Jest nazywany najprostszym serem świata, który zrobisz w domowych warunkach. Labneh wywodzi się z kuchni Bliskiego Wschodu i powstaje w procesie wytrącania się serwatki z jogurtu. Powstawanie labneh trwa do kilku dni w zależności jaką konsystencję serka chcesz uzyskać. Sprawdzi się do potraw na słodko i słono, do zup, dipów, sosów – to uniwersalny produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni.

Labneh –przepis na domowy ser

Do zrobienia labneh potrzebujesz kilku kuchennych gadżetów: gazę lub pieluchę tetrową, sitko, gumkę recepturkę i pojemnik na ściekającą serwatkę – do dzieła!

Składniki:
  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka soli.
Wykonanie:
  1. W dużej misce połącz jogurt grecki z solą.
  2. Na pojemniku połóż sitko, a na nim umieść gazę. Przelej gazę wrzątkiem, aby pozbyć się zanieczyszczeń i szkodliwych bakterii.
  3. Jogurt z solą przełóż na gazę. Całość zwiąż dosyć ciasno gumką i wstaw do lodówki na co najmniej 12 h.
  4. Co kilka godzin sprawdzaj domową produkcję labneh i związuj mocniej gazę – wraz z utratą serwatki objętość serka będzie mniejsza.
Jeśli chcesz, żeby labneh miał konsystencję serka do smarowania kanapek, trzymaj go w lodówce 12 godzin. Jeżeli ma mieć zwartą konsystencję, z której możesz zrobić bardzo efektowne i pyszne kulki labneh w oliwie, powinien stać w lodówce minimum 3 dni.

Co jakiś czas kontroluj tworzenie się serka labneh, aż osiągnie zadowalającą konsystencję.

 Jak zrobić labneh Labneh prosty ser z jogurtu greckiego
fot. Adobe Stock

Co możesz dodać do labneh?

Serek labneh możesz zrobić tylko z dodatkiem soli, wtedy sprawdzi się jako naturalne smarowidło na kanapki. Możesz także połączyć labneh z ulubionymi przyprawami – dodaj je na etapie mieszania jogurtu greckiego z solą.

Jakie przyprawy dodać do serka labneh?

Jeśli lubisz serek z przyprawami, warto do niego dodać:
  • suszone pomidory z bazylią,
  • suszony czosnek niedźwiedzi,
  • sumak – nada kwaskowatego smaku,
  • za`atar,
  • oregano suszone,
  • suszone płatki chili – jeśli lubisz ostre smaki,
  • czarnuszkę,
  • kminek.
Ważne, żeby przyprawy dodane do labneh były suszone, tym sposobem serek będzie mógł postać dłużej w lodówce.

 Kulki labneh w słoiku Labneh kulki z jogurtu greckiego
fot. Adobe Stock

Z czym podawać labneh?

Labneh to popularny w kuchni bliskowschodniej rodzaj mezze, czyli przystawki, którą spożywa się najczęściej z dodatkiem oliwy i przypraw, któremu często towarzyszy domowy chlebek pita

W rodzimych warunkach możemy używać labneh jako domowy twarożek do smarowania pieczywa lub jako dodatek do innych dań. Zobacz, jak zrobić omlet i podaj go w wersji śniadaniowej z dodatkiem labneh i pomidorów.

Jeśli masz ochotę na słodkie smaki, polecamy przepis na różany labneh. Ten przepis jest idealny do naleśników lub gofrów. W sezonie letnim możesz zajadać się labneh z owocami leśnymi, będzie to smakowity i lekkostrawny deser.


Labneh mezze Labneh z owocami
fot. Adobe Stock