Jak zrobić ciasteczka owsiane?

  • 1

Macie ochotę na słodką przekąskę, ale przeraża Was jej kaloryczność? Rozwiązaniem będą pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane. Nie macie sprawdzonego przepisu? Skorzystajcie z naszego!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić ciasteczka owsiane?
fot. Fotolia
Ciasteczka owsiane to zdrowa, pożywna i smaczna przekąska. Jej podstawą są pełne ziarna owsa i najróżniejsze dodatki, które wzbogacają ich smak. Można kupić je w sklepie spożywczym, cukierni lub sklepie z ekologiczną żywnością, my namawiamy jednak by wypiekać je samodzielnie w domu. Jak to zrobić?

By przygotować chrupiące ciasteczka owsiane, potrzebować będziemy szklanki płatków owsianych, szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 120 g masła, 2 całych jajek, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek brązowego cukru (może być też cukier kryształ) i dodatkowo: tabliczki gorzkiej czekolady lub mlecznej z orzechami, garści suszonej żurawiny, 2 łyżek ziaren słonecznika, 2 łyżek płatków migdałowych, 2 łyżek ziaren sezamu, 2 łyżek mieszanki studenckiej.

Płatki owsiane Ciasteczka owsiana

Fot. Fotolia

Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści - odstawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy płatki owsiane, mąkę, cukier i proszek do pieczenia, a następnie dodajemy do nich jajka, masło oraz dodatki (czekoladę łamiemy na drobne kawałki).
Całość mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Z gotowej masy tworzymy kulki, a następnie spłaszczamy je tworząc ciasteczka (otrzymamy ok. 12 dużych ciastek). Uformowane ciastka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 13 minut.

Ciastka genialnie smakują do świeżo zaparzonej kawy, aromatycznej herbaty czy kakao!

Podstawa ciasteczek - płatki owsiane

Płatki owsiane to składnik, który warto wykorzystywać w menu jak najczęściej. Ich podstawą jest pełne ziarno, które jest bogate w witaminę B1, E, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas, cynk i fosfor. Ponadto płatki owsiane zawierają ogromne pokłady błonnika, który wspomaga trawienie i daje uczcie sytości na długo.
 
Na rynku spożywczym dostępne są trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe, górskie i błyskawiczne. Które wybierać?
 
Płatki zwykłe produkowane są w wyniku zgniecenia całego ziarna zboża. Proces ich rozdrobnienia został pominięty, wiec uważane są one zwykle za najbardziej wartościowe.

Płatki górskie powstają poprzez częściowe rozdrobnienia i obłuszczenia ziaren owsa. Proces ten skutkuje obniżeniem wartości produktu pod względem składników odżywczych i minerałów.

Najmniej polecane przez dietetyków są płatki błyskawiczne, które uzyskuje się w wyniku krojenia całych płatków i poddania ich obróbce hydrotermicznej - dzięki temu płatki przygotowuje się - jak wskazuje nazwa - błyskawicznie!

Ciasteczka owsiane
Fot. Fotolia

Produkty te są mocno przetworzone, a w wyniku pozbawione witamin i minerałów. Warto wiedzieć także, że ten typ płatków owsianych posiada też wyższy indeks glikemiczny, czyli szybciej podnosi poziom cukru w organizmie!

Przepisy na ciasteczka

Sklepowe słodycze nie są w stanie zastąpić samodzielnie robionych wypieków. Jednymi z częściej wykonywanych w domu są ciastka - stworzone z różnych rodzajów ciast (kruche, półkruche, biszkoptowe), charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, oraz atrakcyjnym i ciekawym wyglądem.
 
Wśród pomysłów na zdrowe przekąski bez wątpienia znaleźć się muszą ciasteczka owsiane z bakaliami, które przypadną do gustu szczególnie najmniejszym łasuchom!
 
Koniecznie spróbujcie także ciekawych w  smaku, pełnych chrupkości ciasteczek owsianych z jagodami goji - są szybkie w przygotowaniu, nie wymagają dużych nakładów pracy i smakują genialnie!

Ciasteczka owsiane
Fot. Fotolia
 
Lubicie pełnoziarniste przekąski i desery? Jeśli tak, przepisy na ciastka owsiane są właśnie dla Was. Przygotujcie je z dodatkiem swoich ulubionych produktów. Czekamy na efekty tej pracy!