Fasola - główny składnik ciasta
Pomimo, iż fasola nie należy do składników deserowych, ciasta z jej dodatkiem coraz częściej znajdują zwolenników wśród osób eksperymentujących z klasycznymi przepisami. Konsystencja fasoli po zmiksowaniu jest delikatna, puszysta i stanowi fantastyczną alternatywą dla mąki.
Czerwona fasola wywodzi się z Ameryki Południowej i stanowi podstawę kuchni jej mieszkańców (głównie Meksykanów). Poza walorami smakowymi, charakteryzuje się ona wieloma właściwościami zdrowotnymi. W jej składzie znajduje się bowiem mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza, potasu, fosforu, selenu oraz cynku.
Warto wspomnieć, że fasola hamuje rozwój komórek nowotworowych, stymuluje wzrost mikroflory jelitowej, a także neutralizuje objawy menopauzy u kobiet.
Fotolia
Przepis na ciasto z fasolą
Zanim przystąpimy do robienia ciasta, ostrzegamy wszystkich sceptyków - w tym wypieku naprawdę nie czuć obecności fasoli! To zamknięte w puszce warzywo świetnie łączy ze sobą składniki, dodaje wypiekowi wilgotności, ciekawego smaku oraz delikatnej struktury. W jaki sposób je zrobić?
1. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
3. Opłukane warzywa przesypujemy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera.
4. Gdy fasola będzie miała konsystencje musu, dodajemy do niej pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
5. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem formy i umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku na 50 - 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być nieco płynne, ale po ostygnięciu jego konsystencja stanie się bardziej zbita).
6. Deser polewamy płynną czekoladą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Fotolia
Dlaczego warto jeść takie ciasto?
Wilgotne, mocno kakaowe ciasto na bazie warzywa, korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, dlatego warto przyrządzać je jak najczęściej!
Ciasto z fasoli, nie zawiera mąki co ucieszy szczególnie osoby uczulone na białko zbóż- gluten! Argumentem przemawiającym za wypiekaniem tego ciasta jest również fakt, że nie zawiera ono białego cukru. Składnik ten zastąpiony został miodem i słodkimi z natury bananami. Warto wspomnieć także o dodatku jakim jest kakao! Zawiera ono mnóstwo magnezu, fosforu, cynku oraz sodu.
Jeśli chcecie by Wasze ciasto jeszcze bardziej zyskało na wartości, do podstawowych składników dodajcie smakowite orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, ziarna zbóż czy ulubione przez siebie nasiona!
Przepisy na słodkości z fasolą
Jak już wiemy, fasola to bardzo wartościowe warzywo. Z jej udziałem można zrobić wiele potraw wytrawnych, ale jak się okazuje również deserowych! Jedną z takich propozycji jest torcik fasolowy z bitą śmietaną, który zaserwowany na przyjęciu urodzinowym, wzbudzi zainteresowanie wszystkich wielbicieli łakoci.
Ciekawą opcją kulinarną okaże się także pomysł na fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru! Polecamy je wszystkim będącym na diecie, cierpiącym na celiakię, ale również pragnącym poznawać nowe smaki!
Fotoila
Oryginalna propozycja deserowa to najlepszy sposób na zaskoczenie swoich kubków smakowych. Słyszeliście o cieście z fasoli, a może macie jakieś wskazówki dotyczące jego wypiekania? Czekamy na komentarze w tej sprawie, oraz sprawdzone przepisy opatrzone zdjęciami!
Pomimo, iż fasola nie należy do składników deserowych, ciasta z jej dodatkiem coraz częściej znajdują zwolenników wśród osób eksperymentujących z klasycznymi przepisami. Konsystencja fasoli po zmiksowaniu jest delikatna, puszysta i stanowi fantastyczną alternatywą dla mąki.
Czerwona fasola wywodzi się z Ameryki Południowej i stanowi podstawę kuchni jej mieszkańców (głównie Meksykanów). Poza walorami smakowymi, charakteryzuje się ona wieloma właściwościami zdrowotnymi. W jej składzie znajduje się bowiem mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza, potasu, fosforu, selenu oraz cynku.
Warto wspomnieć, że fasola hamuje rozwój komórek nowotworowych, stymuluje wzrost mikroflory jelitowej, a także neutralizuje objawy menopauzy u kobiet.
Fotolia
Przepis na ciasto z fasolą
Zanim przystąpimy do robienia ciasta, ostrzegamy wszystkich sceptyków - w tym wypieku naprawdę nie czuć obecności fasoli! To zamknięte w puszce warzywo świetnie łączy ze sobą składniki, dodaje wypiekowi wilgotności, ciekawego smaku oraz delikatnej struktury. W jaki sposób je zrobić?
1. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 2 puszek czerwonej fasoli;
- 3 jajek;
- 2 dojrzałych bananów;
- 7 łyżeczek mocnego kakao;
- 2 łyżeczek cynamonu;
- 3 łyżek oleju;
- 3 łyżek miodu;
- łyżeczki sody oczyszczonej;
-
łyżeczki proszku do pieczenia;
3. Opłukane warzywa przesypujemy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera.
4. Gdy fasola będzie miała konsystencje musu, dodajemy do niej pozostałe składniki i ponownie miksujemy.
5. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem formy i umieszczamy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku na 50 - 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być nieco płynne, ale po ostygnięciu jego konsystencja stanie się bardziej zbita).
6. Deser polewamy płynną czekoladą i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Fotolia
Dlaczego warto jeść takie ciasto?
Wilgotne, mocno kakaowe ciasto na bazie warzywa, korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, dlatego warto przyrządzać je jak najczęściej!
Ciasto z fasoli, nie zawiera mąki co ucieszy szczególnie osoby uczulone na białko zbóż- gluten! Argumentem przemawiającym za wypiekaniem tego ciasta jest również fakt, że nie zawiera ono białego cukru. Składnik ten zastąpiony został miodem i słodkimi z natury bananami. Warto wspomnieć także o dodatku jakim jest kakao! Zawiera ono mnóstwo magnezu, fosforu, cynku oraz sodu.
Jeśli chcecie by Wasze ciasto jeszcze bardziej zyskało na wartości, do podstawowych składników dodajcie smakowite orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, ziarna zbóż czy ulubione przez siebie nasiona!
Przepisy na słodkości z fasolą
Jak już wiemy, fasola to bardzo wartościowe warzywo. Z jej udziałem można zrobić wiele potraw wytrawnych, ale jak się okazuje również deserowych! Jedną z takich propozycji jest torcik fasolowy z bitą śmietaną, który zaserwowany na przyjęciu urodzinowym, wzbudzi zainteresowanie wszystkich wielbicieli łakoci.
Ciekawą opcją kulinarną okaże się także pomysł na fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru! Polecamy je wszystkim będącym na diecie, cierpiącym na celiakię, ale również pragnącym poznawać nowe smaki!
Fotoila
Oryginalna propozycja deserowa to najlepszy sposób na zaskoczenie swoich kubków smakowych. Słyszeliście o cieście z fasoli, a może macie jakieś wskazówki dotyczące jego wypiekania? Czekamy na komentarze w tej sprawie, oraz sprawdzone przepisy opatrzone zdjęciami!
SylaUla
Jagodowa