Sposoby suszenia warzyw, owoców, grzybów

Przedstawiam kilka sposobów suszenia - od tych stosowanych dawniej aż do tych zupełnie nowoczesnych - owoców, warzyw oraz grzybów i zieleniny.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Sposoby suszenia warzyw, owoców, grzybów
Warzywa, owoce, grzyby i zieleninę suszy się na wygaszonym grillu ogrodowym, w piekarniku, na rozgrzanej płytce kuchennej, przy kaloryferach, na strychu, na suszarce i na słońcu (co jest niezbyt wskazane) oraz w pobliżu innych źródeł ciepła.

Przygotowane produkty układa się luźno w płaskich sitach lub nawleka (w odstępach) na nierdzewne druty czy nitki umieszczone w specjalnych ramach. Zamiast sitka z nierdzewnego drutu można w drewnianej ramie umocować gazę, okorowane gałązki wikliny, odpowiednio splecione sznurki lib cienkie, drewniane listewki. Ramki powinny mieć nóżki, by można je było ustawiać jedną na drugiej, nie blokując dostępu powietrza.

Można też rozkładać susz na emaliowanych lub plastikowych tackach. Jeśli zdecydujemy się suszyć produkty roślinne na słońcu musimy zadbać o to, by susz nie został zanieczyszczony (np. przez owady, kurz, piasek) i nie przesiąkł niepożądanymi zapachami.

Przed dostępem owadów dobrze chroni gaza rozpięta na prostym stelażu. Natomiast, aby uniknąć innych zanieczyszczeń trzeba starannie wybrać miejsce suszenia - z dala od dróg, placów budowy, terenów zabaw dzieci, śmietników, garaży itp. Nie należy ustawiać suszarek na dachu pokrytym papą, gdyż susz przesiąknie jej intensywnym zapachem.

Takimi metodami jeszcze suszy się w moim domy grzyby i niektóre owoce, ale większość ludzi bądź osoby mieszkające w miastach nie mogą sobie pozwolić na wystawianie suszarek na słońce dlatego bardzo popularne są elektryczne suszarki, które możemy ustawić na blacie w kuchni. Takie suszarki są bardzo praktyczne i wygodne.