Strąki świetnym lekarstwem

Dlaczego warto jeść strąki fasoli? Bo są zdrowe i zawierają wiele cennych składników mineralnych pomocnych w walce z chorobami.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Strąki świetnym lekarstwem
Suche strąki fasoli od dawien dawna medycyna ludowa, potem i oficjalna fitoterapia uznały jako lek przy cukrzycy i innych chorobach, np. przy schorzeniu nerek i pęcherza, przy obrzękach różnych narządów, chorobach gośćcowych, rwie kulszowej, dnie, zatrzymaniu wody w ustroju na tle niedomogi krążenia i wad serca przy kamicy nerkowej i pęcherzowej, a także przy dolegliwościach skórnych.

Dotąd nie bardzo wiadomo na czym polega to lecznicze ich działanie. Przypuszcza się, że głównym ciałem czynnym jest tu inozytol, którego strąki zawierają 0,75%, a może aminokwasy arginina? Dziś potwierdza się raczej ta pierwsza teoria. W każdym razie dowiedziono, że odwary tego zioło powodują obniżenie cukru we krwi, a tak właśnie działa czysty inozytel.

Naturalnie, że w strąkach jest wiele jeszcze innych cennych związków, różnorodne aminokwasy, sporo sacharozy, a wśród składników mineralnych- ślady kobaltu, niklu i miedzi. Przetwory z suchych strąków są również bardzo moczopędne. Odwary- zwiększają nawet trzykrotnie pierwotną ilość moczu. A przy okazji usuwają też uboczne produkty przemiany materii. Są więc dlatego skuteczne przy obrzękach spowodowanych wadliwą czynnością serca itp.