Suszone śliwki - bogactwo witamin

  • 2

Dawno, dawno temu śliwki były pokarmem, który pomagał przetrwać karawanom w przeprawach przez pustynię. Dziś stanowią znakomity i zdrowy dodatek do najrozmaitszych dań.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Suszone śliwki - bogactwo witamin
fot. Fotolia

Zjadana codziennie garść śliwek suszonych służy naszemu zdrowiu i urodzie. Śliwka zawiera sorbitol, który wspomaga pracę jelit, zwalcza zaparcia. Wspomaga pracę żołądka, pomaga zwalczyć zgagę.

Śliwka jest bogata w witaminy C, E, B oraz prowitaminę A. Zawiera cynk oraz miedź, pomaga w walce ze stresem. Jest bogactwem błonnika, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, rutyny, pektyny, kwasów owocowych.

Warto podjadać śliwki suszone zamiast słodkich przekąsek. Suszone są słodsze od owoców świeżych. Zawierają fruktozę, która dodaje nam energii. Suszone śliwki pozostawiają uczucie sytości na długo. 100g takich śliwek zawiera 230 kalorii, świeżych tylko 50.

Polecane są w diecie kulturystów, modelek, aktorek. Mają one właściwości przeczyszczające i odwadniające. Dlatego kulturyści spożywają ich dużo, kiedy muszą pozbyć się wody z organizmu, aby podkreślić mięśnie.

Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.

Śliwki polecane są kobietom z pękającymi naczynkami. Owoce te zawierają witaminę, K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminę C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawania zmarszczek.

Śliwki zaprawiamy w kompotach, robimy z nich ciasta, powidła, konfitury, desery, sosy. Z suszonych śliwek można zrobić kompot na wigilię, mus śliwkowy, nadziewać nimi mięsa, dodawać do bigosu, do sosów, ugotować zupę.