Świąteczne jedzenie - co zrobić z nadmiarem?

Na święta przygotowujemy mnóstwo jedzenia. Nie wiemy ile z niego zostanie zjedzone... Zobacz co zrobić z nadmiarem!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Świąteczne jedzenie - co zrobić z nadmiarem?
fot. Fotolia

Właśnie na to pytanie postaram się Wam odpowiedzieć w tej poradzie. Chleb, pierogi, ryba, zupy, ciasta...

Jeśli mamy dużą rodzinę z przyjemnością możemy ich obdarować tym, czego sami nie zjemy. Lepiej dać komuś niż wyrzucić do śmieci. Ale co zrobić, jeśli jeszcze nam ono zostanie?

CHLEB
Chleb można zamrozić. Nawet po tygodniu a nawet dwóch jak wyciągniemy z zamrażalnika pieczywo jest tak samo chrupkie i dobre. Możemy także ususzyć i zrobić z niego bułkę tartą. Będzie "na zaś" jeśli będziemy coś smażyć.

CIASTA I CIASTECZKA
Ciasteczka np. pierniczki można schować do szczelnej puszki i po nawet kilku tygodniach smakują. Sernik albo ciasto drożdżowe można zamrozić. Natomiast piernika schowajmy do folii aluminiowej i trzymajmy w chłodzie. Niestety placki przygotowane ze śmietanką 30% nie da się przechowywać dłużej jak 2-3 dni. Dlatego najlepiej je spożyć, bądź rozdać rodzinie lub sąsiadom.

ZUPY
Z rosołu można zrobić na drugi dzień np. pomidorową. Można także go odgrzać na następny dzień. Natomiast zupę z ziemniaków można zagotować i szczelnie zamknąć w słoiku. Po włożeniu do lodówki można ją zużyć nawet po 5 dniach.

RYBY
Jeśli mamy nadmiar usmażonych ryb można zalać ją zalewą octową i w zimnie przechowywać nawet 4-5 dni. Rybę marynowaną zamknij w pojemnikach i przechowuj w pojemnikach przez ok. 3-4 dni.

BIGOS
Można przełożyć do mniejszych pojemników i zamrozić. Jest idealny nawet po miesiącu.

USZKA I PIEROGI
Któż z nas nie kupował mrożonych uszek czy pierogów. Można je włożyć do szczelnych pojemników i przechowywać w zamrażalniku nawet miesiąc.

WĘDLINA
Wędlinę można pokroić w kosteczkę i przygotować lekką i pyszną sałatkę. Można ją także wykorzystać do zapiekanki lub pizzy. Wykorzystajmy je też do kanapek.

OWOCE I WARZYWA
Owoce, które dekorowały stół posłużą do przygotowania pysznego deseru dla dzieci lub jako baza do pysznych owocowych sałatek. Warzywa natomiast można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni. Po pewnym czasie można przygotować pyszne sałatki.

Mam nadzieję, że te porady nie będą nikomu potrzebne i ze stołu zniknie Wam w ostatnim dniu ostatni kawałek placka czy ryby. Ale jeśli pozostanie ich nadmiar, bez problemu można je jeszcze przez kilka dni trzymać albo przygotować coś innego. Pamiętajmy też o tym, że nasza rodzina na pewno ucieszy się z miłego prezentu.