Sposób na „resztki”

  • 2

Aby nic w kuchni się nie zmarnowało.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Sposób na „resztki”
Z obiadu zostaje mięso rosołowe, a po przygotowywaniu tortu okazało się ze przyrządziłaś na dużo masy? Wszystko to można jeszcze wykorzystać. Mieso, które zostaje z obiadu można zamrozic i gdy uzbiera się większa ilość, przemielic i będzie jak znalazł do pierogów, pasztecików, gołabków czy na przygotowanie domowego pasztetu. Co gdy zostanie nam masa z tortu czy biszkopt? Możemy zagnieść razem z bakaliami, kakao, kapnąć ulubionego olejku i zrobić przepyszne kuleczki. (w moich przepisach) Jeśli robilismy babeczki i została nam pocięta w paseczkach galaretka i masa? Wystarczy upiec biszkopcika i zrobić pyszna rolade. Po przygotowywaniu np. soków z mirabelek zostały owoce nie do końca wygotowane? Wrzucmy je na metalowe durszlak i przecieramy. Możemy dodać cukier żelujacy i mamy wspaniale domowe przetwory bez konserwantów.