Wigilijne stoły różnią się od siebie w zależności od miejsca. Różnice te są znacznie bardziej widoczne między poszczególnymi krajami (nie mówiąc już o kontynentach), ale występują także w ramach jednego państwa. Wynikają one przede wszystkim z odmiennej historii poszczególnych regionów, mieszania się różnych wpływów i tradycji. Czy wiesz jakie potrawy wigilijne są tradycyjnie spożywane w różnych częściach Polski?
Górny Śląsk
Oprócz dań wigilijnych, które pojawią się na stołach w całej Polsce, na Śląsku zostanie podana także zupa z siemienia lnianego nazywana siemieniotką. Na Śląsku w tym wyjątkowym dniu jada się także zupę migdałową, gołąbki z kaszy perłowej z grzybami, a na słodko moczkę (rodzaj piernika) oraz kołocz śląski, czyli ciasto z nadzieniem makowym, serowym lub jabłkowym.
Mazowsze
Tradycyjnie na Mazowszu podczas Wigilii Bożego Narodzenia spożywa się barszcz czerwony podawany z uszkami lub barszcz biały przygotowany na zakwasie z kapusty z grzybami (nazywany także mazowiecką zupą grzybową). Lokalnym świątecznym przysmakiem jest kasza jaglana z olejem lnianym.
Wielkopolska
Wielkopolska ma dwie charakterystyczne potrawy wigilijne. Pierwsza to makiełki. Przygotowywane są z maku, bakalii i pieczywa lub klusek. Drugą potrawą jest karp w sosie piernikowym z dodatkiem kruszonego piernika, wina i karmelizowanego cukru.
Podlasie
Najlepiej znaną potrawą z Podlasia serwowaną na wigilijnym stole jest kutia. Jedzona na zimno lub na ciepło składa się z bakalii wymieszanych z miodem i ziarnami pszenicy. Popularnym daniem jest także zapiekany pieróg z farszem z kapusty i grzybów zwany kulebiakiem oraz kisiel z owsa z miodem lub żurawiną.
Pomorze
Nikogo pewnie nie zdziwi, że głównym daniem wigilijnym na Pomorzu są ryby we wszelkich postaciach. Wigilię najczęściej zaczyna się więc nie od zupy grzybowej czy barszczu z uszkami, ale od zupy rybnej. Jada się karpia, łososia, pstrągi i śledzie przyrządzane według różnych receptur. Dość powszechny na Pomorzu jest zwyczaj podawania na stół pierogów z kaszą gryczaną.
Małopolska
Kolację wigilijną rozpoczyna się od krakowskiego barszczu czerwonego. Następnie serwuje się wiele rodzajów karpia, do którego często podaje się drożdżową chałkę. Mówiąc o małopolskiej kuchni bożonarodzeniowej warto wiedzieć co to takiego siuśpaj. Jest to potrawa przygotowywana z gęstej kaszy z dodatkiem gruszek i suszonych śliwek.
Podhale
O kuchni podhalańskiej, a więc góralskiej, można by napisać wiele, nie tylko w kontekście Wigilii, bo jest to kuchnia bogata w wiele oryginalnych smaków. Podczas kolacji wigilijnej na stole pierwsze skrzypce gra kwaśnica, zupa przygotowywana na bazie kapusty. Przygotowuje się także ziemniaczane kopytka bukty, moskale, czyli pieczone na blasze placki z ziemniaków serwowane z bryndzą oraz kłótę, kapustę gotowaną z ziemniakami.
A co charakterystycznego w Waszym regionie przygotowuje się na wigilijny stół?
Górny Śląsk
Oprócz dań wigilijnych, które pojawią się na stołach w całej Polsce, na Śląsku zostanie podana także zupa z siemienia lnianego nazywana siemieniotką. Na Śląsku w tym wyjątkowym dniu jada się także zupę migdałową, gołąbki z kaszy perłowej z grzybami, a na słodko moczkę (rodzaj piernika) oraz kołocz śląski, czyli ciasto z nadzieniem makowym, serowym lub jabłkowym.
Mazowsze
Tradycyjnie na Mazowszu podczas Wigilii Bożego Narodzenia spożywa się barszcz czerwony podawany z uszkami lub barszcz biały przygotowany na zakwasie z kapusty z grzybami (nazywany także mazowiecką zupą grzybową). Lokalnym świątecznym przysmakiem jest kasza jaglana z olejem lnianym.
Wielkopolska
Wielkopolska ma dwie charakterystyczne potrawy wigilijne. Pierwsza to makiełki. Przygotowywane są z maku, bakalii i pieczywa lub klusek. Drugą potrawą jest karp w sosie piernikowym z dodatkiem kruszonego piernika, wina i karmelizowanego cukru.
Podlasie
Najlepiej znaną potrawą z Podlasia serwowaną na wigilijnym stole jest kutia. Jedzona na zimno lub na ciepło składa się z bakalii wymieszanych z miodem i ziarnami pszenicy. Popularnym daniem jest także zapiekany pieróg z farszem z kapusty i grzybów zwany kulebiakiem oraz kisiel z owsa z miodem lub żurawiną.
Pomorze
Nikogo pewnie nie zdziwi, że głównym daniem wigilijnym na Pomorzu są ryby we wszelkich postaciach. Wigilię najczęściej zaczyna się więc nie od zupy grzybowej czy barszczu z uszkami, ale od zupy rybnej. Jada się karpia, łososia, pstrągi i śledzie przyrządzane według różnych receptur. Dość powszechny na Pomorzu jest zwyczaj podawania na stół pierogów z kaszą gryczaną.
Małopolska
Kolację wigilijną rozpoczyna się od krakowskiego barszczu czerwonego. Następnie serwuje się wiele rodzajów karpia, do którego często podaje się drożdżową chałkę. Mówiąc o małopolskiej kuchni bożonarodzeniowej warto wiedzieć co to takiego siuśpaj. Jest to potrawa przygotowywana z gęstej kaszy z dodatkiem gruszek i suszonych śliwek.
Podhale
O kuchni podhalańskiej, a więc góralskiej, można by napisać wiele, nie tylko w kontekście Wigilii, bo jest to kuchnia bogata w wiele oryginalnych smaków. Podczas kolacji wigilijnej na stole pierwsze skrzypce gra kwaśnica, zupa przygotowywana na bazie kapusty. Przygotowuje się także ziemniaczane kopytka bukty, moskale, czyli pieczone na blasze placki z ziemniaków serwowane z bryndzą oraz kłótę, kapustę gotowaną z ziemniakami.
A co charakterystycznego w Waszym regionie przygotowuje się na wigilijny stół?