Dziś w sklepach można kupić gotowe masy makowe, ja sama z nich czasami korzystam, ale smak domowej masy makowej jest nie do zapomnienia. Ale wracając do maku to nie tylko robi się na Święta strucle makowe. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i preferencji smakowych oraz regionu w jakim mieszkamy.
Kolejną propozycją mogą być pierogi z makiem, mięciutkie ciasto a w środku pyszny farsz makowy doprawiony na słodko. Kluski z makiem i bakaliami. Wielbicielom słodkości można polecić makiełki , których nie może zbraknąć na wigilijnym stole czyli słodki deser z maku, czerstwej bagietki czy chałki z dużą ilością bakalii.
Ważną dla wielu propozycją bez której nie wyobrażają sobie Wigilijnej kolacji jest też kutia, czyli kolejna słodkość, w której skład wchodzi mak, pszenica, słód, różne bakalie, orzechy i miód. Niektórzy dodają kandyzowane skórki oraz migdały. Najlepiej pszenicę nabyć u sprawdzonego gospodarza, aby mieć pewność co do jej świeżości i braku chemii.
Zobacz 12 przepisów na sernik >>>
Święta słodkie, makowe i wyjątkowe. Niby tylko mak a jakie pyszności można z niego przygotować.
Wesołych i smacznych Świąt :)
weronikaS