Jajko - to pierwsze, co przychodzi na myśl w związku ze świętami wielkanocnymi. Nic dziwnego, że w tym szczególnym okresie jest wyjątkowym składnikiem na świątecznym stole. Jego niewątpliwą zaletą jest fakt, że - choć proste w przygotowaniu - daje jednocześnie bardzo wiele kulinarnych możliwości.
Apetycznie brzmiące nazwy, takie jak: omlet z ziołami, jajko po benedyktyńsku na sałatce z rukoli czy jajka faszerowane łososiem z czarnym kawiorem to ulubione przepisy Agnieszki Maciąg z jajami w roli głównej. To jednak nie wszystko! Owoce morza w białym winie albo sałatka z grzybkami w miodzie i balsamico? A może białe kiełbaski pieczone z warzywami i ziołami? Wszystkie przepisy znajdziecie w najnowszym numerze „Urody Życia”.
Uroczystego charakteru Wielkanocy dodają również wypieki, specjalne przygotowywane w tym okresie. Chcielibyśmy zachęcić Was do wypróbowania tradycyjnej paschy, której nie może zabraknąć na świątecznym stole Agnieszki Maciąg. Już sam wygląd nie pozostawia wątpliwości co do tego, że jest obłędna w smaku.
Wielkanocna pascha z mrożonymi malinami
Porcja dla: 4–6 osób
Przygotowanie: 15–20 min + cała noc w lodówce
Składniki:
1 kg świeżego, tłustego białego sera (najlepiej wiejskiego)
50 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii (lub kilka kropli naturalnej esencji waniliowej)
1 łyżka ciemnego, aromatycznego rumu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek moczonych przez noc w rumie
1 łyżka drobno otartej skórki z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy
dodatkowo do ozdobienia paschy: mrożone maliny oraz kawałki pomarańczy
Wykonanie:
1. Ser zmiel w maszynce trzy razy. Jeśli nie masz czasu, możesz od razu kupić gotowy, drobno zmielony twaróg (najlepiej w kostkach).
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
3. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj do niego małymi porcjami ser, rum, rodzynki oraz skórkę pomarańczy.
4. Całość dokładnie i delikatnie wymieszaj.
5. Masę wyłóż na wilgotną gazę (taką zwykłą z apteki) i ułóż ją na sicie, a następnie ją przyciśnij, np. talerzykiem (chodzi o to, by odsączyć nadmiar płynów).
6. Wstaw do lodówki na całą noc, by nadmiar płynów spływał do miseczki.
7. Tuż przed podaniem odsączoną paschę wyłóż na talerz (oczywiście bez gazy) i udekoruj mrożonymi malinami i kawałkami pomarańczy.
Więcej informacji na temat luksusowego miesięcznika dla kobiet "Uroda Życia" >>>
Polecamy: Przepis na paschę pomarańczową
Apetycznie brzmiące nazwy, takie jak: omlet z ziołami, jajko po benedyktyńsku na sałatce z rukoli czy jajka faszerowane łososiem z czarnym kawiorem to ulubione przepisy Agnieszki Maciąg z jajami w roli głównej. To jednak nie wszystko! Owoce morza w białym winie albo sałatka z grzybkami w miodzie i balsamico? A może białe kiełbaski pieczone z warzywami i ziołami? Wszystkie przepisy znajdziecie w najnowszym numerze „Urody Życia”.
Uroczystego charakteru Wielkanocy dodają również wypieki, specjalne przygotowywane w tym okresie. Chcielibyśmy zachęcić Was do wypróbowania tradycyjnej paschy, której nie może zabraknąć na świątecznym stole Agnieszki Maciąg. Już sam wygląd nie pozostawia wątpliwości co do tego, że jest obłędna w smaku.
Wielkanocna pascha z mrożonymi malinami
Porcja dla: 4–6 osób
Przygotowanie: 15–20 min + cała noc w lodówce
Składniki:
1 kg świeżego, tłustego białego sera (najlepiej wiejskiego)
50 g masła
3 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 laska wanilii (lub kilka kropli naturalnej esencji waniliowej)
1 łyżka ciemnego, aromatycznego rumu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki rodzynek moczonych przez noc w rumie
1 łyżka drobno otartej skórki z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy
dodatkowo do ozdobienia paschy: mrożone maliny oraz kawałki pomarańczy
Wykonanie:
1. Ser zmiel w maszynce trzy razy. Jeśli nie masz czasu, możesz od razu kupić gotowy, drobno zmielony twaróg (najlepiej w kostkach).
2. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel.
3. Następnie nie przerywając ucierania, dodaj do niego małymi porcjami ser, rum, rodzynki oraz skórkę pomarańczy.
4. Całość dokładnie i delikatnie wymieszaj.
5. Masę wyłóż na wilgotną gazę (taką zwykłą z apteki) i ułóż ją na sicie, a następnie ją przyciśnij, np. talerzykiem (chodzi o to, by odsączyć nadmiar płynów).
6. Wstaw do lodówki na całą noc, by nadmiar płynów spływał do miseczki.
7. Tuż przed podaniem odsączoną paschę wyłóż na talerz (oczywiście bez gazy) i udekoruj mrożonymi malinami i kawałkami pomarańczy.
Więcej informacji na temat luksusowego miesięcznika dla kobiet "Uroda Życia" >>>
Polecamy: Przepis na paschę pomarańczową
Nina W.