Zamrożone dania wystarczy zwykle podgrzać lub jedynie wykończyć, aby móc razu je jeść. Te czynności zajmują co najwyżej kwadrans. W tym czasie można np. ugotować ryż czy ziemniaki do obiadu albo przygotować surówkę, i obiad gotowy! Błyskawiczny, a przy tym całkiem zdrowy, bo zamrażanie to metoda utrwalania żywności, która nie obniża jej wartości odżywczej. Do tego jest prosta. Wystarczy, że dysponujemy dużym zamrażalnikiem lub zamrażarką.
Dlaczego warto mrozić jedzenie?
Wielu osobom przygotowywanie dań na zapas może wydawać się pracochłonne. Kiedy jednak gotowanie raz na 2–3 tygodnie wejdzie wam w nawyk, docenicie fakt, że jecie to, co lubicie i po pracy macie trochę czasu na odpoczynek. Przyrządzenie bowiem dziesięciu czy dwunastu porcji dania wymaga niewiele więcej czasu niż czterech.
Jak rozmieścić produkty w zamrażarce?
Choć w całej zamrażarce panuje wyrównana temperatura, produkty warto umieszczać na odpowiedniej półce. Będzie wygodniej i ekonomiczniej.
Na górnej półce możemy położyć zapakowane warzywa, kluski, naleśniki, kotlety, zieleninę, ciasto itd.
W jednej z szuflad, np. środkowej, zgromadźmy żywność do dłuższego przechowywania, by zbyt często jej nie wysuwać.
Dolna szuflada często jest koszem, w którym umieszcza się świeże produkty, bo najszybciej w nim zamarzają.
Czego nie można zamrażać?
Zamrożenie niektórych produktów pogarsza ich strukturę i konsystencję, a zatem wpływa też niekorzystnie na ich smak i wygląd.
Z tego powodu lepiej nie zamrażać: śmietany, majonezu, jogurtu i potraw z ich dodatkiem, bo się warzą; surowych ziemniaków, kalafiora i cebuli – przemarzają i stają się wodniste; jajek na twardo i potraw z ich dodatkiem – po rozmrożeniu mogą być gumowate; sera żółtego w kawałku i plasterkach – może się kruszyć; potraw z dodatkiem wcześniej mrożonych ryb, owoców morza i mięs, bo nie należy ponownie zamrażać.
Co warto zamrażać?
Przede wszystkim potrawy, które rzeczywiście lubimy i wiemy, że za jakiś czas zjemy je z przyjemnością. Nie zamrażajmy takich produktów, które można kupić w każdym sklepie, ale te które cenimy za domowy smak. Do zamrażania doskonale nadają się:
Zupy – począwszy od tych klarownych jak rosół (też wywar warzywny czy mięsny – można je wykorzystać do szybkiego przygotowania dowolnej zupy, sosu), przez lekkie warzywne, kremy, do pożywnych z mięsem, warzywami strączkowymi, kaszą. Zamrażajmy je bez wcześniejszego zaprawiania (śmietaną, żółtkiem) i zagęszczenia.
Potrawy duszone – np. gulasz, bigos potrafią nawet dzięki mrożeniu zyskać na smaku.
Zapiekanki – mogą być wegetariańskie, z mięsem, z dodatkiem ziemniaków, ryżu, makaronu. Jeśli zapiekasz je z serem lub pod beszamelem, posyp lub polej nim potrawę dopiero po rozmrożeniu;
Kotlety – możesz je mrozić po rozbiciu i przyprawieniu, panierowane albo już usmażone. Te ostatnie, jeśli je odsmażysz, będą bardziej chrupkie niż inne.
Naleśniki – do mrożenia nadają się placki puste, jak i nadziane.
Kluski – mrozić można m.in. kopytka, pyzy, pierogi – surowe albo wcześniej ugotowane.
Paszteciki – umieszczamy w zamrażalce przed i po pieczeniu.
Ciasto – drożdżowe, kruche czy biszkoptowe po rozmrożeniu będzie smakowało jak świeże. Dobrze przechowują się też torty i pączki. Nie zamrażajmy jednak ciast z budyniem czy bitą śmietaną.
Jak zamrozić żywność?
W opakowaniach z żywnością nie powinno być wolnych przestrzeni, bo powietrze spowalnia zamrażanie i pogarsza jakość mrożonek.
Przy zamrażaniu bardzo ważna jest czas. Im bowiem szybciej produkt zostanie zamrożony, tym będzie miał lepszą jakość. Dzieje się tak dlatego, że woda zawarta w żywności w czasie zamrażania zwiększa swoją objętość, co powoduje rozrywanie tkanek i wyciekanie soków. W czasie powolnego mrożenia tworzą się większe kryształy lodu, co daje większe uszkodzenia. Największe znaczenie ma to w wypadku świeżych warzyw, mięsa, ryb i drobiu. Źle zamrożone produkty po rozmrożeniu stracą swój kształt, konsystencję i soczystość. Dlatego istotne jest, by mrozić prawidłowo.
Zobacz, na co trzeba zwrócić uwagę:
- Produkty wkładane do zamrażarki powinny mieć co najwyżej temperaturę pokojową, a najlepiej wcześniej schłodzić je w lodówce.
- Opakowania powinny być suche, by nie pokryły się warstwą izolującego lodu.
- Świeżych produktów nie należy kłaść obok już zamrożonych, bo będą powodowały miejscowe rozmrażanie tych drugich.
- Jeśli do zamrażarki wkładamynaraz dużą ilość świeżych produktów (5–6 kg), warto włączyć funkcję szybkiego mrożenia (o ile nasz sprzęt ją ma). Jest to energochłonny program, który jednak gwarantuje dobrą jakość mrożonek.
- Czas potrzebny do zamrożenia porcji żywności o masie do 2 kg to zwykle ok. 6 godzin. Po tym czasie zamrożoną żywność można przełożyć na odpowiednią półkę;
- Zamrożone produkty należy umieszczać na półce, tak by przylegały do siebie. Łatwiej utrzymają zadaną temperaturę i pozwoli to zaoszczędzić nieco energii.
Zobacz: Jak przygotować potrawy do mrożenia?
Lubicie smak odmrożonej żywności?
Żródło: Pani domu
Dlaczego warto mrozić jedzenie?
Wielu osobom przygotowywanie dań na zapas może wydawać się pracochłonne. Kiedy jednak gotowanie raz na 2–3 tygodnie wejdzie wam w nawyk, docenicie fakt, że jecie to, co lubicie i po pracy macie trochę czasu na odpoczynek. Przyrządzenie bowiem dziesięciu czy dwunastu porcji dania wymaga niewiele więcej czasu niż czterech.
Jak rozmieścić produkty w zamrażarce?
Choć w całej zamrażarce panuje wyrównana temperatura, produkty warto umieszczać na odpowiedniej półce. Będzie wygodniej i ekonomiczniej.
Na górnej półce możemy położyć zapakowane warzywa, kluski, naleśniki, kotlety, zieleninę, ciasto itd.
W jednej z szuflad, np. środkowej, zgromadźmy żywność do dłuższego przechowywania, by zbyt często jej nie wysuwać.
Dolna szuflada często jest koszem, w którym umieszcza się świeże produkty, bo najszybciej w nim zamarzają.
Czego nie można zamrażać?
Zamrożenie niektórych produktów pogarsza ich strukturę i konsystencję, a zatem wpływa też niekorzystnie na ich smak i wygląd.
Z tego powodu lepiej nie zamrażać: śmietany, majonezu, jogurtu i potraw z ich dodatkiem, bo się warzą; surowych ziemniaków, kalafiora i cebuli – przemarzają i stają się wodniste; jajek na twardo i potraw z ich dodatkiem – po rozmrożeniu mogą być gumowate; sera żółtego w kawałku i plasterkach – może się kruszyć; potraw z dodatkiem wcześniej mrożonych ryb, owoców morza i mięs, bo nie należy ponownie zamrażać.
Co warto zamrażać?
Przede wszystkim potrawy, które rzeczywiście lubimy i wiemy, że za jakiś czas zjemy je z przyjemnością. Nie zamrażajmy takich produktów, które można kupić w każdym sklepie, ale te które cenimy za domowy smak. Do zamrażania doskonale nadają się:
Zupy – począwszy od tych klarownych jak rosół (też wywar warzywny czy mięsny – można je wykorzystać do szybkiego przygotowania dowolnej zupy, sosu), przez lekkie warzywne, kremy, do pożywnych z mięsem, warzywami strączkowymi, kaszą. Zamrażajmy je bez wcześniejszego zaprawiania (śmietaną, żółtkiem) i zagęszczenia.
Potrawy duszone – np. gulasz, bigos potrafią nawet dzięki mrożeniu zyskać na smaku.
Zapiekanki – mogą być wegetariańskie, z mięsem, z dodatkiem ziemniaków, ryżu, makaronu. Jeśli zapiekasz je z serem lub pod beszamelem, posyp lub polej nim potrawę dopiero po rozmrożeniu;
Kotlety – możesz je mrozić po rozbiciu i przyprawieniu, panierowane albo już usmażone. Te ostatnie, jeśli je odsmażysz, będą bardziej chrupkie niż inne.
Naleśniki – do mrożenia nadają się placki puste, jak i nadziane.
Kluski – mrozić można m.in. kopytka, pyzy, pierogi – surowe albo wcześniej ugotowane.
Paszteciki – umieszczamy w zamrażalce przed i po pieczeniu.
Ciasto – drożdżowe, kruche czy biszkoptowe po rozmrożeniu będzie smakowało jak świeże. Dobrze przechowują się też torty i pączki. Nie zamrażajmy jednak ciast z budyniem czy bitą śmietaną.
Jak zamrozić żywność?
W opakowaniach z żywnością nie powinno być wolnych przestrzeni, bo powietrze spowalnia zamrażanie i pogarsza jakość mrożonek.
Przy zamrażaniu bardzo ważna jest czas. Im bowiem szybciej produkt zostanie zamrożony, tym będzie miał lepszą jakość. Dzieje się tak dlatego, że woda zawarta w żywności w czasie zamrażania zwiększa swoją objętość, co powoduje rozrywanie tkanek i wyciekanie soków. W czasie powolnego mrożenia tworzą się większe kryształy lodu, co daje większe uszkodzenia. Największe znaczenie ma to w wypadku świeżych warzyw, mięsa, ryb i drobiu. Źle zamrożone produkty po rozmrożeniu stracą swój kształt, konsystencję i soczystość. Dlatego istotne jest, by mrozić prawidłowo.
Zobacz, na co trzeba zwrócić uwagę:
- Produkty wkładane do zamrażarki powinny mieć co najwyżej temperaturę pokojową, a najlepiej wcześniej schłodzić je w lodówce.
- Opakowania powinny być suche, by nie pokryły się warstwą izolującego lodu.
- Świeżych produktów nie należy kłaść obok już zamrożonych, bo będą powodowały miejscowe rozmrażanie tych drugich.
- Jeśli do zamrażarki wkładamynaraz dużą ilość świeżych produktów (5–6 kg), warto włączyć funkcję szybkiego mrożenia (o ile nasz sprzęt ją ma). Jest to energochłonny program, który jednak gwarantuje dobrą jakość mrożonek.
- Czas potrzebny do zamrożenia porcji żywności o masie do 2 kg to zwykle ok. 6 godzin. Po tym czasie zamrożoną żywność można przełożyć na odpowiednią półkę;
- Zamrożone produkty należy umieszczać na półce, tak by przylegały do siebie. Łatwiej utrzymają zadaną temperaturę i pozwoli to zaoszczędzić nieco energii.
Zobacz: Jak przygotować potrawy do mrożenia?
Lubicie smak odmrożonej żywności?
Żródło: Pani domu