Suszenie to zdecydowanie najstarsza metoda, jaką stosuje się w celu utrwalania produktów sezonowych. Jest to także najtańsza opcja - jeśli suszymy w lecie sezonowe produkty. Suszenie jest zdecydowanie bardziej popularne na wsi, gdyż są ku temu lepsze warunki. W mieście, szczególnie gdy mieszkamy w bloku, sprawę utrudnia nam przeważnie brak miejsca - by suszyć w sposób naturalny, bez użycia elektrycznych suszarek czy piekarnika.
Suszenie jest metodą konserwowania żywności polegającym na odwodnieniu. Odparowanie wody, powoduje powstanie warunków, w których rozwój drobnoustrojów jest wręcz niemożliwy. Nie ma też środowiska, w którym czynnie działają enzymy, czyli mówiąc krótko: żywność się nie psuje. Suszenie powoduje, że zawartość wody w surowcu spada do około 20%, w świeżych warzywach i owocach ilość wody oscyluje w granicach 80-95%.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że podczas suszenia owoce i warzywa, oprócz strat wody, częściowo tracą także inne cenne substancje, takie jak: witaminy (głównie rozkłada się witamina C) i składniki mineralne. Ulatnia się także aromat, a owoce i warzywa zmieniają smak i zapach. Nie należy suszyć zatem takich owoców, które są bogate w witaminę C, głównie truskawek, poziomek, porzeczek. Podczas procesu suszenia, zachowują się natomiast węglowodany, niektóre składniki mineralne, a także kwasy organiczne.
Aby uzyskać najbardziej pełnowartościowy susz, trzeba wybierać warzywa i owoce w pełni dojrzałe i zdrowe. Absolutnie nie można suszyć produktów częściowo podgniłych, zwiędłych, zgniecionych, popękanych, czy obitych. Taka sama zasada dotyczy również grzybów.
Jak wspomniałam wcześniej, suszenie może odbywać się w warunkach naturalnych (i robimy to w miesiącach letnich, kiedy temperatura jest wysoka, a wilgotność powietrza, nie zagraża rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów). Suszymy na słońcu. W warunkach domowych, suszymy w cieple emitowanym przez inne źródła, takie jak kuchenka, czy grzejnik, a także w piekarniku czy piecu. Najwygodniejsze są jednak elektryczne suszarki, które dają pewność, że przygotowany przez nas susz, będzie idealny.
Zobacz Jak suszyć owoce? >>>
Suszenie jest metodą konserwowania żywności polegającym na odwodnieniu. Odparowanie wody, powoduje powstanie warunków, w których rozwój drobnoustrojów jest wręcz niemożliwy. Nie ma też środowiska, w którym czynnie działają enzymy, czyli mówiąc krótko: żywność się nie psuje. Suszenie powoduje, że zawartość wody w surowcu spada do około 20%, w świeżych warzywach i owocach ilość wody oscyluje w granicach 80-95%.
Należy jednak wziąć pod uwagę, że podczas suszenia owoce i warzywa, oprócz strat wody, częściowo tracą także inne cenne substancje, takie jak: witaminy (głównie rozkłada się witamina C) i składniki mineralne. Ulatnia się także aromat, a owoce i warzywa zmieniają smak i zapach. Nie należy suszyć zatem takich owoców, które są bogate w witaminę C, głównie truskawek, poziomek, porzeczek. Podczas procesu suszenia, zachowują się natomiast węglowodany, niektóre składniki mineralne, a także kwasy organiczne.
Aby uzyskać najbardziej pełnowartościowy susz, trzeba wybierać warzywa i owoce w pełni dojrzałe i zdrowe. Absolutnie nie można suszyć produktów częściowo podgniłych, zwiędłych, zgniecionych, popękanych, czy obitych. Taka sama zasada dotyczy również grzybów.
Jak wspomniałam wcześniej, suszenie może odbywać się w warunkach naturalnych (i robimy to w miesiącach letnich, kiedy temperatura jest wysoka, a wilgotność powietrza, nie zagraża rozwojowi niebezpiecznych drobnoustrojów). Suszymy na słońcu. W warunkach domowych, suszymy w cieple emitowanym przez inne źródła, takie jak kuchenka, czy grzejnik, a także w piekarniku czy piecu. Najwygodniejsze są jednak elektryczne suszarki, które dają pewność, że przygotowany przez nas susz, będzie idealny.
Zobacz Jak suszyć owoce? >>>
weronikaS