Golonka ma wielu amatorów i istnieje równie wiele sposób jej przyrządzania – można ją gotować, dusić, zapiekać. Mało która golonka może się pochwalić rejestracją na unijnej Liście Produktów Tradycyjnych jak golonka z Taurusa.
Już 2 czerwca w Strzegocicach k/Pilzna (Ranczo „Taurus”), odbędzie się już po raz piąty „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna”. Impreza jest niezwykle popularna - w zeszłym roku na imprezie bawiło się ponad 10 tysięcy gości, dla których organizatorzy przygotowali 2000 golonek.
Dużą popularnością cieszyły się w zeszłym roku „Otwarte Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Golonki na Czas”, zwycięzca osiągnął czas 3 minuty 19 sekund.
Świętu towarzyszyć będzie więcej atrakcji: konkursy kulinarne, gry i zabawy także dla najmłodszych oraz degustacje wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych „Taurusa”.
Gościem specjalnym będzie mistrz kuchni Karol Okrasa, zaś gwiazdą wieczoru zespół „Brathanki ”.
Już 2 czerwca w Strzegocicach k/Pilzna (Ranczo „Taurus”), odbędzie się już po raz piąty „Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna”. Impreza jest niezwykle popularna - w zeszłym roku na imprezie bawiło się ponad 10 tysięcy gości, dla których organizatorzy przygotowali 2000 golonek.
Dużą popularnością cieszyły się w zeszłym roku „Otwarte Mistrzostwa Polski w Jedzeniu Golonki na Czas”, zwycięzca osiągnął czas 3 minuty 19 sekund.
Świętu towarzyszyć będzie więcej atrakcji: konkursy kulinarne, gry i zabawy także dla najmłodszych oraz degustacje wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych „Taurusa”.
Gościem specjalnym będzie mistrz kuchni Karol Okrasa, zaś gwiazdą wieczoru zespół „Brathanki ”.