Szałwia - nie tylko lekarstwo

Szałwia uprawiana jest w Polsce od kilkuset lat.Jest rośliną leczniczą,przyprawową i ozdobną.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Szałwia - nie tylko lekarstwo
Właściwości lecznicze szałwii znane były już w czasach starożytnych.Wówczas zielone listki krzewinki wykorzystywano jako lekarstwo na groźną czerwonkę,środek przeciwpotny i odświeżający.Dzisiaj szałwia ma wiele zastosowań.Często napar z szałwii wykorzystywany jest także w leczeniu grypy,anginy oraz różnorodnych przeziębień.Działa oczyszczająco na organizm,pomaga w leczeniu nerwic,depresji oraz psychoz.Niektóre odmiany szałwii pobudzają też wydzielanie soku żołądkowego,regulują perystaltykę jelit,łagodzą wzdęcia i bóle brzucha.Używa się jej również do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych,w ropnym zapaleniu dziąseł oraz w postaci okładów na trudno gojące się rany. Szałwia z powodzeniem wykorzystywana jest też w kuchni.Najczęściej dodawana jest do sałatek mięsno - warzywnych.Podnosi tez smak farszów z wieprzowiny,cielęcinyi jagnięciny.Bardzo dobrze komponuje się również z wątróbką i kiełbasą.Można jej tez używać,przygotowując pizzę,sosy makaronowe oraz pieczone ziemniaki.Najlepiej używać jej z umiarem ,bo jest dość pikantna.Szałwia znakomicie poprawia smak potraw z pomidorów,kapusty i grochu.nadaje się również do kiszenia ogórków.Należy pamiętać jednak ,że do użytku kuchennego nadają się tylko młode listki.do gotowania lub smażenia listki trzeba posiekać a w przypadku szałwii suszonej - zagnieść.Suszone listki szałwii można też dodawać do kąpieli.