
1. Zupki instant – łatwe do przygotowania, tanie i smaczne. Nie posiadają jednak żadnych wartości odżywczych, witamin czy minerałów. Są za to w nadmiarze przyprawione solą i zawierają niezdrowe tłuszcze, sztuczne wzmacniacze smaku oraz stabilizatory.
2. Pączki – bomby kaloryczne. Zjedzenie dwóch średniej wielkości pączków wyczerpuje całodzienne zapotrzebowanie na tłuszcze.
3. Chipsy – bardzo kaloryczne, ich spożywanie prowadzi do nadwagi, chorób serca, cukrzycy a nawet nowotworów. Silnie uzależniają, sięgnięcie nawet po jednego chipsa powoduje, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem całej paczki.
4. Konserwy – jedzenie z puszki może zawierać szkodliwą substancję bisfenol A, który izoluje metal od pożywienia. Kiedy przeniknie do jedzenia może przyczynić się do otyłości, obniżenia libido, a u kobiet w ciąży stanowi zagrożenie dla rozwijającego się płodu.
5. Alkohol – spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na praktycznie cały organizm. Pity w dużych ilościach prowadzi do groźnych chorób. Sieje nieodwracalne spustoszenie w całym ciele i może doprowadzić nawet do śmierci.
6. Kostki rosołowe – składają się praktycznie z samych chemicznych składników mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie: sztuczne barwniki, niebezpieczne tłuszcze trans, sól, wzmacniacze smaku.

Fot. Fotolia
7. Białe pieczywo - spożywane codziennie przyczynia się do otyłości oraz do rozwoju chorób takich jak cukrzyca typu II. Białe wypieki zawierają sporo spulchniaczy i polepszaczy smaku oraz zapachu.
8. Gazowane napoje – zawierają ogromne ilości pustych kalorii, cukru i sztucznych barwników, a także substancje rakotwórcze. Są jedną z głównych przyczyn otyłości.
9. Polewy owocowe – nie tylko bardzo kaloryczne, ale też wyjątkowo niezdrowe. Wszystko przez tłuszcze trans, które wchodzą w ich skład. Sprzyjają one rozwojowi cukrzycy i chorobom układu krążenia.
10. Frytki – są jeszcze bardziej kaloryczne niż pączki. Dodatkowo podczas ich smażenia wytwarza się toksyczna substancja akrylamid. Najczęściej frytki obficie solimy, a z kolei nadmiar soli przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
2. Pączki – bomby kaloryczne. Zjedzenie dwóch średniej wielkości pączków wyczerpuje całodzienne zapotrzebowanie na tłuszcze.
3. Chipsy – bardzo kaloryczne, ich spożywanie prowadzi do nadwagi, chorób serca, cukrzycy a nawet nowotworów. Silnie uzależniają, sięgnięcie nawet po jednego chipsa powoduje, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem całej paczki.
4. Konserwy – jedzenie z puszki może zawierać szkodliwą substancję bisfenol A, który izoluje metal od pożywienia. Kiedy przeniknie do jedzenia może przyczynić się do otyłości, obniżenia libido, a u kobiet w ciąży stanowi zagrożenie dla rozwijającego się płodu.
5. Alkohol – spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na praktycznie cały organizm. Pity w dużych ilościach prowadzi do groźnych chorób. Sieje nieodwracalne spustoszenie w całym ciele i może doprowadzić nawet do śmierci.
6. Kostki rosołowe – składają się praktycznie z samych chemicznych składników mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie: sztuczne barwniki, niebezpieczne tłuszcze trans, sól, wzmacniacze smaku.
Fot. Fotolia
7. Białe pieczywo - spożywane codziennie przyczynia się do otyłości oraz do rozwoju chorób takich jak cukrzyca typu II. Białe wypieki zawierają sporo spulchniaczy i polepszaczy smaku oraz zapachu.
8. Gazowane napoje – zawierają ogromne ilości pustych kalorii, cukru i sztucznych barwników, a także substancje rakotwórcze. Są jedną z głównych przyczyn otyłości.
9. Polewy owocowe – nie tylko bardzo kaloryczne, ale też wyjątkowo niezdrowe. Wszystko przez tłuszcze trans, które wchodzą w ich skład. Sprzyjają one rozwojowi cukrzycy i chorobom układu krążenia.
10. Frytki – są jeszcze bardziej kaloryczne niż pączki. Dodatkowo podczas ich smażenia wytwarza się toksyczna substancja akrylamid. Najczęściej frytki obficie solimy, a z kolei nadmiar soli przyczynia się do rozwoju miażdżycy.
zbysiowa