10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych

  • 1

Co Cię nie zabije to Cię wzmocni, ale nie zawsze… Poznajcie kilka naprawdę szkodliwych produktów spożywczych, których zdecydowanie warto unikać. Mogą mieć bardzo negatywny wpływ na Twoje zdrowie, zwłaszcza spożywane w nadmiarze!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
10 najbardziej szkodliwych produktów spożywczych
fot. Fotolia
1. Zupki instant – łatwe do przygotowania, tanie i smaczne. Nie posiadają jednak żadnych wartości odżywczych, witamin czy minerałów. Są za to w nadmiarze przyprawione solą i zawierają niezdrowe tłuszcze, sztuczne wzmacniacze smaku oraz stabilizatory.

2. Pączki – bomby kaloryczne. Zjedzenie dwóch średniej wielkości pączków wyczerpuje całodzienne zapotrzebowanie na tłuszcze.

3. Chipsy – bardzo kaloryczne, ich spożywanie prowadzi do nadwagi, chorób serca, cukrzycy a nawet nowotworów. Silnie uzależniają, sięgnięcie nawet po jednego chipsa powoduje, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem całej paczki.

4. Konserwy – jedzenie z puszki może zawierać szkodliwą substancję bisfenol A, który izoluje metal od pożywienia. Kiedy przeniknie do jedzenia może przyczynić się do otyłości, obniżenia libido, a u kobiet w ciąży stanowi zagrożenie dla rozwijającego się płodu.

5. Alkohol – spożywany w nadmiarze ma negatywny wpływ na praktycznie cały organizm. Pity w dużych ilościach prowadzi do groźnych chorób. Sieje nieodwracalne spustoszenie w całym ciele i może doprowadzić nawet do śmierci.

6. Kostki rosołowe – składają się praktycznie z samych chemicznych składników mających szkodliwy wpływ na nasze zdrowie: sztuczne barwniki, niebezpieczne tłuszcze trans, sól, wzmacniacze smaku.

fast food
Fot. Fotolia

7. Białe pieczywo - spożywane codziennie przyczynia się do otyłości oraz do rozwoju chorób takich jak cukrzyca typu II. Białe wypieki zawierają sporo spulchniaczy i polepszaczy smaku oraz zapachu.

8. Gazowane napoje – zawierają ogromne ilości pustych kalorii, cukru i sztucznych barwników, a także substancje rakotwórcze. Są jedną z głównych przyczyn otyłości.

9. Polewy owocowe – nie tylko bardzo kaloryczne, ale też wyjątkowo niezdrowe. Wszystko przez tłuszcze trans, które wchodzą w ich skład. Sprzyjają one rozwojowi cukrzycy i chorobom układu krążenia.

10. Frytki – są jeszcze bardziej kaloryczne niż pączki. Dodatkowo podczas ich smażenia wytwarza się toksyczna substancja akrylamid. Najczęściej frytki obficie solimy, a z kolei nadmiar soli przyczynia się do rozwoju miażdżycy.