Szkodliwe warzywa w Niemczech

Uwaga sałata, ogórki i surowe pomidory pochodzące z północy Niemiec, mogą być przyczyną groźnych zatruć pokarmowych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Szkodliwe warzywa w Niemczech

We środę Berliński Instytut im. Roberta Kocha poinformował, że w sałacie, ogórkach i surowych pomidorach pochodzących z północy kraju mogą znajdować się niebezpieczne dla życia bakterie Escherichia coli, jest to jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy. Szczep EHEC jest przyczyną krwawej biegunki, która może nawet prowadzić do uszkodzenia nerek.

W ostatnich dniach odnotowano kilkaset przypadków zatruć, w tym dwa śmiertelne. Co gorsza liczba zainfekowanych osób z dnia na dzień się powiększa. Z informacji podanych przez agencję dpa wynika, że we wtorek odnotowano 460 przypadków zachorowań, a we środę już 600. To więcej niż odnotowuję się w Niemczech w ciągu całego roku.

Dwie ofiary to 83-letnia mieszkanka Dolnej Saksonii i 24-letnia kobieta z Bremy. Dwie trzecie wśród wszystkich zakażonych to kobiety.

Badania Instytutu im. Roberta Kocha wykazały, że większość chorujących osób spożywała sałatę, ogórki i pomidory, które mogą być zanieczyszczone fekaliami ludzi lub zwierząt.