Szparagi

To idealne warzywo w wiosennej diecie, bo pomoże oczyścić organizm. Chronią też serce i pomagają schudnąć.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Szparagi
10 sztuk (ok. 200 g) zawiera; 40 kcal dobre źródło wit. K Zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na: - kwas foliowy w 150 % - wit. C w 73 % - wit. A w 23 % - wit. E w 6 % - błonnik w 10 %

Duża porcja szparagów ma tyle kalorii co kromka chleba. Wszystko dlatego, że aż w 93% składa się z wody. Można więc jeść je bez wyrzutów sumienia. Pomogą zrzucić dodatkowe kilogramy, bo zawierają odchudzający błonnik. Jeśli planujemy ciążę warto jeść szparagi.

Porcja zawiera całą zalecaną dzienną dawkę kwasu foliowego oraz witaminy niezbędne dla przyszłych mam. Zawarty w szparagach aktywny aminokwas, asparagina, pobudzi do pracy nerki. Dzięki temu organizm szybciej pozbędzie się toksyn. Najzdrowsze i najsmaczniejsze są świeżo zebrane szparagi. Aby to sprawdzić po nacięciu pędu powinny pojawić się kropelki soku.

Przed gotowaniem należy usunąć twardą nasadę pędu szparagów, a białe dodatkowo delikatnie obrać. Nie trzeba usuwać wypustek znajdujących się na górze. Szparagi wrzucić do wrzątku i gotować krótko, ok. 10 min, aż czubki będą miękkie. Podczas przyrządzania muszą być związane w pęczek i ustawione w pionie, najlepiej w wysokim garnku. Wywar dobrze jest zachować, bo zostanie w nim sporo witamin i składników mineralnych.

Warzywa łatwo się psują, więc należy je przechowywać jak najkrócej, koniecznie w lodówce, nieumyte i owinięte wilgotną ściereczką.