Szparagi - jak prawidłowo przygotować

Delikatne warzywo o ciekawym smaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Szparagi - jak prawidłowo przygotować
Sezon na szparagi trwa od przełomu kwietnia do czerwca. Możemy spotkać szparagi białe, zielone lub fioletowe (ale te są bardzo rzadko spotykane). Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość kaloryczna (100 g to zaledwie 18 kalorii !) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w wiosennym menu. Przygotowując szparagi zaczynamy od ich umycia pod zimną bieżącą wodą. Następnie pęd szparaga układamy na lewym (leworęczni na prawym nadgarstku) i przytrzymujemy jego główkę kciukiem i palcem środkowym. Obieramy go płynnym ruchem, zaczynając około 3-4 cm poniżej główki, aż do końca pędu. Należy go przy tym obracać. Szparagi obieramy bardzo dokładnie i dość grubo, aby usunąć całe łyko (w przeciwnym razie warzywa staną się gorzkawe i niesmaczne). Do obierania nadaję się zarówno nóż jak i obieraczka do warzyw. Gdy obierzemy szparagi odcinamy dolne kawałki pędów długości około 2 cm. Obcięte części możemy również wrzucić do wody, w której będziemy gotować szparagi. Obrane szparagi wiążemy w pęczki po 6-10 sztuk i wkładamy do osolonego wrzątku główkami do góry (woda nie może sięgać wyżej niż 3/4 wysokości łodygi), przy czy używamy wysokiego garnka. Na każde 1/2 kg szparagów wlewamy 2 litry wody. Gotujemy je 15-20 minut (im łodygi cieńsze, gotujemy krócej) pod przykryciem na średnim ogniu (tylko zielonych nie przykrywamy, gdyż stracą kolor). Szparagi po ugotowaniu przechowujemy w temperaturze pokojowej, gdyż lodówka zabija ich zapach. Szparagi możemy również ugotować w mleku (będą wtedy bardziej delikatne w smaku), ugotować na parze, upiec w piekarniku lub na grillu.