Na przeciętnego Tajwańczyka przypada prawie 130 kilogramów świeżych owoców rocznie, jest to jeden z największych współczynników konsumpcji owoców na świecie!
Mały Tajwan aby pokryć zapotrzebowanie swoich obywateli na owoce sięga głównie do innych krajów – przykładowo najchętniej jedzone przez Tajwańczyków jabłka są importowane w ilości 150 tysięcy ton na sezon, własna produkcja to jedyne 2200 ton.
Najwięcej jabłek Tajwan importuje z Chile, prawie 60 tysięcy ton.
Popularność jabłka jest niezagrożona, chociaż prawie równie chętnie Tajwańczycy jedzą pomarańcze – tutaj jednak mogą bardziej polegać na swojej produkcji. Dużą popularnością cieszą się też winogrona, wiśnie czy brzoskwinie.
Mały Tajwan aby pokryć zapotrzebowanie swoich obywateli na owoce sięga głównie do innych krajów – przykładowo najchętniej jedzone przez Tajwańczyków jabłka są importowane w ilości 150 tysięcy ton na sezon, własna produkcja to jedyne 2200 ton.
Najwięcej jabłek Tajwan importuje z Chile, prawie 60 tysięcy ton.
Popularność jabłka jest niezagrożona, chociaż prawie równie chętnie Tajwańczycy jedzą pomarańcze – tutaj jednak mogą bardziej polegać na swojej produkcji. Dużą popularnością cieszą się też winogrona, wiśnie czy brzoskwinie.