Targi NATURA FOOD - podsumowanie

IV Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD odbyły się w dniach 14 - 16 października 2011. Oto krótkie podsumowanie konkursów.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Targi NATURA FOOD - podsumowanie
Oprócz bogatego repertuaru konferencji i warsztatów, w program Targów NATURA FOOD wpisały się finały ważnych konkursów. Oto krótkie podsumowanie:

1. Branżowe konkursy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Podczas NATURA FOOD 2011 miało miejsce podsumowanie konkursów organizowanych przez Ministerstwo
Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na specjalnie zorganizowanej uroczystości Wiceminister Rolnictwa Andrzej Butra
wręczył statuetki oraz dyplomy laureatom czterech takich konkursów. W ramach konkursu na najlepsze
gospodarstwo ekologiczne, organizowanego przy ścisłej współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego
w Brwinowie Oddział w Radomiu, zgłoszone gospodarstwa ekologiczne oceniane były w dwóch kategoriach.
W kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe pierwsze miejsce zajęła Spółka Rolnicza Juchowo (województwo
zachodniopomorskie), natomiast w kategorii ekologia-środowisko – Gospodarstwo Mirosłwa Angielczyka
(województwo podlaskie). Laureatkami pierwszych miejsc konkursów na najlepszą pracę magisterską i najlepszą
pracę doktorską w zakresie polityki jakości żywności zostały: za pracę magisterską pani Alicja Chorąży oraz za
pracę doktorską pani Ewa Dąbkowska. W konkursie wiedzy o rolnictwie ekologicznym pierwsze miejsce zajął Paweł
Dymkowski ze szkoły ZSCKR im. Aleksandra Świętochowskiego w Gołotczyźnie. Natomiast za najlepszy projekt
mający na celu promocję regionu za pomocą produktu regionalnego lub tradycyjnego uznano inicjatywę Lokalnej
Grupy Działania „Na Śliwkowym Szlaku”.

2. Konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2011

którego celem było wyłonienie i promocja najlepszych produktów
ekologicznych i tradycyjnych prezentowanych podczas targów.
Jury przyznało Złote Medale NATURA FOOD dla:
w kategorii produkty ekologiczne certyfikowane - dla Bio Food Polska za sok z buraka kwaszonego
oraz dla Gospodarstwa Rodzinnego Radomskich EKOJOTER za miód nektarowy malinowy,
w kategorii produkty naturalne niecertyfikowane - dla firmy DAR OGRODU za sok jabłkowy tłoczony,
w kategorii produkty tradycyjne - dla Zakładu Cukierniczego DYBALSKI za lody tradycyjne.

3. IV Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW

W rywalizacji udział wzięło 34 produktów żywnościowych wytworzonych na terenie województwa łódzkiego. Produkty oceniane były w ośmiu kategoriach. Nagrodę główną TYGIEL SMAKÓW otrzymała Spółka HEKTOR z Działoszyna za kapustę kiszoną w całości. Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski w Łodzi.
Własne wyróżnienia w Konkursie Tygiel Smaków - „Anioły i Diabliki Potraw Regionalnych” przyznał partnerski
serwis www.potrawyregionale.pl. Laureatami zostali: Spółka HEKTOR z Działoszyna za anielski smak główek
kiszonej kapusty oraz Romana Zając Z KGW Biała k/Zgierza za anielski smak bani na mleku z kluseczkami.
Diablikiem Potraw Regionalnych w tym roku uhonorowani zostali Renata i Adam Nowiccy z Janowa k/Żychlina
za kuszenie premierówką – nalewką miodową.

4. KONKURS dla UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH TRADYCYJNE SMAKI REGIONU

Konkurs ma za zadanie zwrócenie uwagi uczniów szkół gastronomicznych – przyszłych szefów kuchni, kucharzy
- na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu.
Organizatorem Konkursu był Urząd Marszałkowski w Łodzi i odbywał się pod patronem Fundacji Klub Szefów
Kuchni. W konkursowym jury zasiedli Adam Chrząstowski, Grzegorz Labuda, Łukasz Pielak, Rafał Targosz i Carlos
Gonzalez Tejera przewodniczył Prezes Fundacji Jerzy Pasikowski.
Jury przyznało:
I miejsce - Tomaszowi Ziółkowskiemu za comber jagnięcy ze świniarki w panierce ziołowej z nasionami konopi,
ułożony na puree ziemniaczanym o smaku ćwikły po łowicku podanym z syfonu w duecie sosu rozmarynowego,
estragonowej kalarepy, rzodkiewki oraz chrupkiego ciastka orzechowego.
II miejsce - Pawłowi Wilanowskiemu za comber jagnięcy ze świniarki podany na soczewicy z delikatnym puree
z marchewki w otoczeniu skorzonery i bratków.
III miejsce - Ilonie Gabrysiak za cepeliny bratoszewickie z farszem z boczku nadolskiego i pieczarek z zasmażaną
kapustą.
W tym Konkursie portal potrawyregionalne.pl również przyznał swoje wyróżnienie które trafiło do rąk Adama
Surmy za anielski smak soczystej rolady z piersi gęsi owsianej z sosem malinowo-kokosowym i musem jabłkowoziołowym
na puree ziemniaczano-pasternakowym.