Regionalia, które rozpoczną się już 20 kwietnia 2012 roku, zostały objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Targi są poświęcone zdrowej, ekologicznej żywności oraz wyrobom regionalnym z Polski i ze świata.
Regionalia zostały w tym roku połączone z największymi w Polsce targami turystyki (Targi Lato), co również wpływa na znaczenie, liczbę gości i wielkość targów.
Na targach swoje produkty wystawi ponad 100 wystawców z Polski i zagranicy. Wśród licznych propozycji będzie można znaleźć szeroki wybór żywności ekologicznej i organicznej, produkty tradycyjne, wyroby rzemieślnicze, stroje i akcesoria związane z modą inspirowaną folklorem, a także kosmetyki naturalne.
Targi zostaną podzielone na sektory takie jak:
- Skarby Natury – produkty z list tradycyjnych i regionalnych, żywność ekologiczna i organiczna, produkty naturalne
- Wędrówki po świecie – produkty z całego świata, importerzy żywności, dobra luksusowe
- Kraina Miodem i Mlekiem Płynąca – sektor miodów i wyrobów mleczarskich
- Winnica i Piwnica – prezentacja win i innych alkoholi
- Strefa Sprawiedliwego Handlu – firmy i instytucje zajmujące się FairTrade
- Pracownia Folkloru – sektor rzemiosła, mody inspirowanej folklorem, pokazy twórców ludowych, technik wytwórczych
- Salon Ekopiękności – kosmetyki naturalne
- Ekoedukacja – edukacja ekologiczna, strefa slow life
- Strefa Współpracy – sektor dla organizacji, stowarzyszeń i fundacji