Tatar z tuńczyka

Przepis na tatara z tuńczyka rekomenduje Rafał Markowski z Sushi Academy.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Tatar z tuńczyka
Składniki:

300 g tuńczyka bardzo dobrej jakości pokrojonego w 5 mm kostkę
50 g zielonej fasolki, zblanszowanej i pokrojonej na 5 mm kawałki
1 łyżeczka sosu sojowego
pół ziemniaka, ugotowanego i pokrojonego w kosteczkę
1 łyżeczka pączków kaparów ( jeśli są solone, należy wymoczyć je w zimnej wodzie przez 30 minut i starannie odsączyć)
sól i świeżo zmielony pieprz
60 g małych, czarnych, oliwek nicejskich
2 łyżki oliwy extra virgin
1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku
4 kawałki limonki, do dekoracji

Przygotowanie:

Wymieszać oliwę i szczypiorek w miseczce. Odstawić.
Włożyć do większej miski tuńczyka, fasolkę, ziemniaka, szalotkę i kapary. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
Na talerzu ułożyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek, o średnicy ok. 9 cm.
Czwartą część mieszanki nałożyć łyżką do foremki i docisnąć. Delikatnie podnieść foremkę i powtórzyć czynność na pozostałych talerzach.
Rozrzucić dookoła oliwki, skropić oliwą i posypać szczypiorkiem.
Podawać udekorowane cząstkami limonki.

Rafał Markowski

511 160 610

www.szkoleniasushi.pl

www.sushistore.pl

zapisy@szkoleniasushi.pl