Teff - co to jest

  • 1

Coraz częściej można kupić teff w sklepach ze zdrową żywnością. Jest to naturalnie bezglutenowe zboże z Afryki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Teff - co to jest
Teff (miłka abisyńska) - nazywana też trawą abisyńską. Jest bardzo starym zbożem, udomowionym w płn.-wsch. Afryce, jeszcze przed narodzeniem Chrystusa. W Etiopii uprawianych jest obecnie wiele odmian miłki. Ziarno teff może mieć kolor od mleczno białego, najbardziej cenionego do prawie czarnego. Im ciemniejszy kolor, tym mocniejszy aromat.

Teff ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Obok dużej zawartości wapnia, żelaza, magnezu, zboże to wyróżnia również wysoka zawartość kwasu foliowego, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego (wapnia, żelaza i błonnika ma prawie tyle co amarantus). Pod względem zawartości aminokwasów, teff jest rośliną doskonałą - zawiera je wszystkie (w porównaniu do innych zbóż szczególnie dużo metioniny, cysteiny i lizyny).

Ze względu na bardzo małe rozmiary nasion, mieli się je zawsze w całości – dzięki temu mąka zawiera dużo błonnika. Ważną zaletą teffu jest też trwałość ziarna podczas przechowywania w warunkach domowych, jest odporne na jełczenie tłuszczu, a w ziarnie teff rzadko zagnieżdżają się szkodniki.

W Etiopii tradycyjnie uprawia się teff na mąkę do wypieku miejscowego „chleba” w postaci dużych miękkich naleśników pieczonych na zakwasie (injera). Ziarno teff jest również wykorzystywane do produkcji napojów alkoholowych.