Teflon to najwyższej jakości zapobiegająca przywieraniu powłoka – stworzona, wszechstronnie przetestowana i opatentowana przez firmę DuPont, światowego lidera w produkcji tworzyw oraz twórcy wielu nowych technologii. To zastrzeżony znak towarowy, który stał się synonimem lepszego i prostszego gotowania. Ze względu na ochronę znaku towarowego, ale również – kontrolę jakości i bezpieczeństwo konsumentów, z nazwy Teflon® mogą korzystać jedynie licencjobiorcy i partnerzy firmy DuPont™.
Ochrona znaku Teflon® dotyczy również mediów, które poświęcają swoje publikacje tematowi naczyń kuchennych, w tym naczyń z powłokami PTFE, typu „non-stick” (czyli zapobiegającymi przywieraniu potraw). Określenia „Teflon®” należy używać tylko wtedy, jeżeli wiadomo, że producentem powłoki na omawianym naczyniu jest właśnie firma DuPont™, przy czym powinno być ono pisane wielką literą. Dodatkowo może być wydzielone z otaczającego tekstu poprzez umieszczenie na jego końcu znaku ”®”, oznaczającego zastrzeżony znak towarowy. Określenie „teflon” pisane małą literą, bądź odmienianie tej nazwy np. „teflonowa” jest nieprawidłowością naruszającą przepisy prawa o ochronie znaków towarowych.
Historia należącego do firmy DuPont znaku towarowego TEFLON® sięga pierwszej połowy ubiegłego wieku. Teflon® wynaleziony został przez chemika dr. Roy’a Plunkett’a, pracującego w laboratorium firmy DuPont. Udoskonalony wynalazek został zarejestrowany pod nazwą Teflon® w 1953 roku. Od tamtej pory Teflon® jest znakiem towarowym firmy DuPont, więc inni producenci powłok zapobiegających przywieraniu (PTFE) nie mają prawa się tą nazwą posługiwać.
DuPont™ Teflon® jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, co potwierdza między innymi atest amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Znak Teflon na naczyniu daje pewność, że mamy do czynienia z pełnowartościowym i bezpiecznym produktem.
Co zyskujemy dzięki korzystaniu z naczyń pokrytych powłoką DuPont™ Teflon® ?
•Łatwiej nam się smaży i gotuje – szczególnie potrawy, które mają tendencję do przywierania. Teflon sprawia, że omlet lub stek nie przywierają do patelni.
•Zużywamy mniej tłuszczu, dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
•Naczynia pokryte powłoką Teflon łatwiej się czyści i zmywa ręcznie lub w zmywarce.
Co sprawia, że DuPont Teflon jest gwarancją najwyższej jakości naczynia?
•Liczba warstw. Teflon to powłoki dwu- lub trzywarstwowe, przystosowane do intensywnego gotowania.
•Unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki.
•Kontrola produkcji naczyń i teksty jakościowe, regularnie przeprowadzane przez firmę DuPont.
Ochrona znaku Teflon® dotyczy również mediów, które poświęcają swoje publikacje tematowi naczyń kuchennych, w tym naczyń z powłokami PTFE, typu „non-stick” (czyli zapobiegającymi przywieraniu potraw). Określenia „Teflon®” należy używać tylko wtedy, jeżeli wiadomo, że producentem powłoki na omawianym naczyniu jest właśnie firma DuPont™, przy czym powinno być ono pisane wielką literą. Dodatkowo może być wydzielone z otaczającego tekstu poprzez umieszczenie na jego końcu znaku ”®”, oznaczającego zastrzeżony znak towarowy. Określenie „teflon” pisane małą literą, bądź odmienianie tej nazwy np. „teflonowa” jest nieprawidłowością naruszającą przepisy prawa o ochronie znaków towarowych.
Historia należącego do firmy DuPont znaku towarowego TEFLON® sięga pierwszej połowy ubiegłego wieku. Teflon® wynaleziony został przez chemika dr. Roy’a Plunkett’a, pracującego w laboratorium firmy DuPont. Udoskonalony wynalazek został zarejestrowany pod nazwą Teflon® w 1953 roku. Od tamtej pory Teflon® jest znakiem towarowym firmy DuPont, więc inni producenci powłok zapobiegających przywieraniu (PTFE) nie mają prawa się tą nazwą posługiwać.
DuPont™ Teflon® jest w pełni bezpieczny dla zdrowia, co potwierdza między innymi atest amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA – Food and Drug Administration). Znak Teflon na naczyniu daje pewność, że mamy do czynienia z pełnowartościowym i bezpiecznym produktem.
Co zyskujemy dzięki korzystaniu z naczyń pokrytych powłoką DuPont™ Teflon® ?
•Łatwiej nam się smaży i gotuje – szczególnie potrawy, które mają tendencję do przywierania. Teflon sprawia, że omlet lub stek nie przywierają do patelni.
•Zużywamy mniej tłuszczu, dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
•Naczynia pokryte powłoką Teflon łatwiej się czyści i zmywa ręcznie lub w zmywarce.
Co sprawia, że DuPont Teflon jest gwarancją najwyższej jakości naczynia?
•Liczba warstw. Teflon to powłoki dwu- lub trzywarstwowe, przystosowane do intensywnego gotowania.
•Unikalna gładkość i wytrzymałość powłoki.
•Kontrola produkcji naczyń i teksty jakościowe, regularnie przeprowadzane przez firmę DuPont.