Większość win czerwonych podaje się w temperaturze pokojowej, ok. 18 st. C. Burgund oraz niektóre delikatne czerwone wina włoskie i jugosłowiańskie najlepszy smak mają przy temp. 16 st. C. Czerwone wino trzeba podgrzać do temp. pokojowej powoli. Lepiej podać wino zbyt chłodne niż zbyt ciepłe. Butelkę otwieramy na kilka godzin przed piciem wina, by dochodziło do niego powietrze i trzymamy w ciepłym pokoju. Białe i różowe wina wytrawne podaje się chłodne, w "temperaturze piwnicy", ok. 10 st. C. Białe wina słodkie podaje się w temp. niższej niż wytrawne; trzeba je chłodzić półtorej godziny przed podaniem. Wyjątkiem są słynne wina światowej klasy, które są najlepsze w temp. 14 st. C. Te wina chłodzimy pół godziny. Mocne napoje alkoholowe, które podajemy jako aperitif, również można nieco schłodzić. Przed podaniem wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Można je także podawać z lodem.