CO TO JEST MAZUREK?
To tradycyjny, słodki wypiek podawany w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego, kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i nierzadko też francuskiego. Po upieczeniu ciasto przekłada się ulubioną masą lub kremem, a jego powierzchnię zdobi suszonymi owocami, orzechami czy barwnymi cukiereczkami. Mazurek może przybierać różne kształty: owal przypominający pisankę, trójkąt, kwadrat, prostokąt lub wielokąt.
Mimo, iż mazurek uznawany jest za nasz tradycyjny, narodowy wypiek, wspomnieć należy, iż wywodzi się z Turcji, gdzie podawany był w postaci twardego placka z dodatkiem bakalii. W naszej kulturze serwuje się go po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od mięs i słodkości. Przygotowany przed świętami jest swojego rodzaju rytuałem i wizytówką każdej Pani domu!
SPÓD CIASTA
Mazurek to ciasto, którego bazę stanowi cienki, niezbyt wyrośnięty spód. Najkorzystniej zrobić go z ciasta kruchego lub biszkoptowego, ale śmiało użyć można też dostępnych na rynku wafli, opłatków i gotowego ciasta francuskiego ( przed upieczeniem należy nakłuć je widelcem).
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, Wasz spód stanowić mogą także pokruszone herbatniki połączone z margaryną i kakao czy czekoladą, a także biszkopty lub płatki owsiane sklejone miodem albo syropem klonowym!
Zdjęcie: Fotolia
Niezależnie od sposobu przygotowania spodu do mazurka, pamiętajcie, aby blachę przed pieczeniem wyłożyć pergaminem. Papier warto ułożyć w taki sposób, by ułatwić sobie wyciągnięcie ostudzonego wypieku z blaszki.
NADZIENIE
Niezbędnym elementem Wielkanocnego ciasta jest również nadzienie! Możemy zrobić go samodzielnie lub wykorzystać kupione w sklepie produkty. My polecamy, aby była to zrobiona w domu masa lub krem. Doskonale spiszą się kremy budyniowe, maślane lub te zrobione na bazie żółtek, słodkiej śmietany czy owoców!
Ze sklepowych produktów, do dyspozycji mamy też najróżniejszego rodzaju masy z puszki. Najpopularniejsza to masa kajmakowa, która wykorzystywana jest do produkcji mazurka królewskiego. Można kupić ją w sklepie lub pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie przy użyciu tradycyjnych przepisów naszych babć!
Sposobem na zrobienie kajmaku będzie puszka skondensowanego mleka słodzonego gotowanego w garnku z wodą przez ok. 2 – 3 godzin do momentu zgęstnienia. Po ostygnięciu mleko ucieramy ze słodką śmietanką lub odrobiną rumu.
Doskonałym pomysłem na zrobienie masy kajmakowej będą także cukierki „krówki”, które należy wrzucić do garnka, zalać mlekiem, a po rozpuszczeniu zagęścić prawdziwym masłem! Najlepsza proporcja to pół kilograma krówek, szklanka mleka, 2 łyżki masła.
Zdjęcie: Fotolia
DEKORACJA
Robione przez nas mazurki muszą być ozdobne - to zasada, która nigdy nie ulegnie zmianie! Do tego celu wykorzystać możemy najróżniejsze dodatki.
Barwny lukier, który przygotować można z cukru pudru i soku z cytryny wzbogacony o barwniki spożywcze dostępne w sklepach. Bez obaw wykorzystać możecie również te naturalne np.: kilka kropel soku z buraka!
Wielbicielom czekoladowego lukru polecamy zaopatrzyć się w 2 białka, 25 dag cukru, 4 dag kakao, 4 dag masła i odrobinę esencji waniliowej! Ubite białka z cukrem wystarczy połączyć z utartym masłem i kakao, wzbogacić olejkiem. Gotowy lukier przełóżcie do foliowego woreczka z uciętym rogiem i dowolnie wykorzystajcie do ozdabiania deseru!
Płynna czekolada z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej, wymieszanej ze słodką śmietanka i odrobiną cukru to również wspaniała polewa do naszego świątecznego mazurka.
Owoce kandyzowane w syropie dodadzą mazurkom kwaśności oraz ciekawych kolorów. Możecie zrobić je samodzielnie poprzez kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru lub zakupić gotowe owoce kandyzowane w sklepie.
Cykata, czyli smażone na szklisto skórki z melonów i arbuzów oraz pędy młodego tataraku. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w znajomej cukierni lub hurtowni spożywczej.
Marcepan to słodka, plastyczna masa utworzona z prażonych i rozgniecionych migdałów. Można lepić z niej najróżniejsze dekoracje i ozdoby, które przypadną do gustu szczególnie najmłodszym domownikom!
Gotowe dekoracje dostępne na sklepowych półkach. Mogą to być perełki, cukiereczki, figurki, a także żelki – do wyboru, do koloru…
Dodatkowo przydadzą się też różne gatunki orzechów, migdały, rodzynki i inne bakalie.
PODPOWIADAMY!
Mazurki to ciasta serwowane na Wielkanocy stół, więc ich dekoracje również powinny być wpasowana w kanon tego święta. Jak przyozdobić ten deser? Podpowiadamy!
Bazie
Do stworzenia takiej dekoracji wykorzystać możecie ususzone morele lub daktyle pokrojone w bardzo cienkie paseczki. Należy je ułożyć na przygotowanej przez krem czy polewę powierzchni mazurka, w taki sposób by utworzyły gałązki. Przekrojone na połówki migdały imitować będą natomiast bazie, które ułożyć wystarczy wzdłuż daktylowych czy morelowych gałęzi!
Pisanka
Taki motyw deseru jest prosty do stworzenia, pod warunkiem, że nasz mazurek ma kształt owalu! Tak jak w poprzednim wypadku zaczynamy od przygotowania powierzchni ciasta, na której tworzymy najróżniejszego rodzaju zygzaki i szlaczki. Do ich zrobienia wykorzystać możecie krem, kandyzowane owoce, bakalie, lukier czy zakupione w sklepie cukiereczki!
Zdjęcie: Fotolia
Baranek
Ten rodzaj dekoracji wielkanocnej będzie wymagał odrobiny pracy i kreatywności. Motyw baranka uzyskamy, dzięki polewie czekoladowej ( możemy wykorzystać zarówno białą jaki i ciemną), którą należy przelać do foliowej torebki z odciętym rogiem.
W centralnej części ciasta, za pomocą Waszego „rękawa” narysujcie czekoladową chmurkę - świetnie jeśli zrobi to także Wasze dziecko, które z pewnością ma wprawę! Środek chmurki wypełnijcie dowolnym kremem w taki sposób by powstały na nim „puchate” pukle (idealny okaże się rękaw cukierniczy). Głowę baranka uzyskacie z połówek migdałów, a rogi z pokrojonych w paski moreli!
NASZE MAZURKI!
Świąteczny czas to świetny moment na wypróbowanie nowych przepisów na mazurki! W naszej kategorii na te przysmaki znajdziecie przepisy zarówno tradycyjne jak i oryginalne i niepowtarzalne!
Serdecznie zachęcamy Was do skosztowania pysznego i cudownie wyglądającego mazurka fistaszkowego z czekoladą, dodatkiem masła orzechowego, serka mascarpone i białej czekolady, a także wyśmienitego żurawinowego mazurka oblanego pyszną polewą z białej czekolady!
Wielkanoc to święta, które nie mogą obejść się bez mazurków. Czekamy na Wasze słodkie propozycje. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
To tradycyjny, słodki wypiek podawany w okresie Wielkanocy. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego, kruchego, biszkoptowego, marcepanowego i nierzadko też francuskiego. Po upieczeniu ciasto przekłada się ulubioną masą lub kremem, a jego powierzchnię zdobi suszonymi owocami, orzechami czy barwnymi cukiereczkami. Mazurek może przybierać różne kształty: owal przypominający pisankę, trójkąt, kwadrat, prostokąt lub wielokąt.
Mimo, iż mazurek uznawany jest za nasz tradycyjny, narodowy wypiek, wspomnieć należy, iż wywodzi się z Turcji, gdzie podawany był w postaci twardego placka z dodatkiem bakalii. W naszej kulturze serwuje się go po czterdziestu dniach wstrzemięźliwości od mięs i słodkości. Przygotowany przed świętami jest swojego rodzaju rytuałem i wizytówką każdej Pani domu!
SPÓD CIASTA
Mazurek to ciasto, którego bazę stanowi cienki, niezbyt wyrośnięty spód. Najkorzystniej zrobić go z ciasta kruchego lub biszkoptowego, ale śmiało użyć można też dostępnych na rynku wafli, opłatków i gotowego ciasta francuskiego ( przed upieczeniem należy nakłuć je widelcem).
Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, Wasz spód stanowić mogą także pokruszone herbatniki połączone z margaryną i kakao czy czekoladą, a także biszkopty lub płatki owsiane sklejone miodem albo syropem klonowym!
Zdjęcie: Fotolia
Niezależnie od sposobu przygotowania spodu do mazurka, pamiętajcie, aby blachę przed pieczeniem wyłożyć pergaminem. Papier warto ułożyć w taki sposób, by ułatwić sobie wyciągnięcie ostudzonego wypieku z blaszki.
NADZIENIE
Niezbędnym elementem Wielkanocnego ciasta jest również nadzienie! Możemy zrobić go samodzielnie lub wykorzystać kupione w sklepie produkty. My polecamy, aby była to zrobiona w domu masa lub krem. Doskonale spiszą się kremy budyniowe, maślane lub te zrobione na bazie żółtek, słodkiej śmietany czy owoców!
Ze sklepowych produktów, do dyspozycji mamy też najróżniejszego rodzaju masy z puszki. Najpopularniejsza to masa kajmakowa, która wykorzystywana jest do produkcji mazurka królewskiego. Można kupić ją w sklepie lub pokusić się o przygotowanie jej samodzielnie przy użyciu tradycyjnych przepisów naszych babć!
Sposobem na zrobienie kajmaku będzie puszka skondensowanego mleka słodzonego gotowanego w garnku z wodą przez ok. 2 – 3 godzin do momentu zgęstnienia. Po ostygnięciu mleko ucieramy ze słodką śmietanką lub odrobiną rumu.
Doskonałym pomysłem na zrobienie masy kajmakowej będą także cukierki „krówki”, które należy wrzucić do garnka, zalać mlekiem, a po rozpuszczeniu zagęścić prawdziwym masłem! Najlepsza proporcja to pół kilograma krówek, szklanka mleka, 2 łyżki masła.
Zdjęcie: Fotolia
DEKORACJA
Robione przez nas mazurki muszą być ozdobne - to zasada, która nigdy nie ulegnie zmianie! Do tego celu wykorzystać możemy najróżniejsze dodatki.
Barwny lukier, który przygotować można z cukru pudru i soku z cytryny wzbogacony o barwniki spożywcze dostępne w sklepach. Bez obaw wykorzystać możecie również te naturalne np.: kilka kropel soku z buraka!
Wielbicielom czekoladowego lukru polecamy zaopatrzyć się w 2 białka, 25 dag cukru, 4 dag kakao, 4 dag masła i odrobinę esencji waniliowej! Ubite białka z cukrem wystarczy połączyć z utartym masłem i kakao, wzbogacić olejkiem. Gotowy lukier przełóżcie do foliowego woreczka z uciętym rogiem i dowolnie wykorzystajcie do ozdabiania deseru!
Płynna czekolada z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady gorzkiej, wymieszanej ze słodką śmietanka i odrobiną cukru to również wspaniała polewa do naszego świątecznego mazurka.
Owoce kandyzowane w syropie dodadzą mazurkom kwaśności oraz ciekawych kolorów. Możecie zrobić je samodzielnie poprzez kilkukrotne smażenie owoców w syropie powstałym z wody i cukru lub zakupić gotowe owoce kandyzowane w sklepie.
Cykata, czyli smażone na szklisto skórki z melonów i arbuzów oraz pędy młodego tataraku. Najlepiej zaopatrzyć się w nie w znajomej cukierni lub hurtowni spożywczej.
Marcepan to słodka, plastyczna masa utworzona z prażonych i rozgniecionych migdałów. Można lepić z niej najróżniejsze dekoracje i ozdoby, które przypadną do gustu szczególnie najmłodszym domownikom!
Gotowe dekoracje dostępne na sklepowych półkach. Mogą to być perełki, cukiereczki, figurki, a także żelki – do wyboru, do koloru…
Dodatkowo przydadzą się też różne gatunki orzechów, migdały, rodzynki i inne bakalie.
PODPOWIADAMY!
Mazurki to ciasta serwowane na Wielkanocy stół, więc ich dekoracje również powinny być wpasowana w kanon tego święta. Jak przyozdobić ten deser? Podpowiadamy!
Bazie
Do stworzenia takiej dekoracji wykorzystać możecie ususzone morele lub daktyle pokrojone w bardzo cienkie paseczki. Należy je ułożyć na przygotowanej przez krem czy polewę powierzchni mazurka, w taki sposób by utworzyły gałązki. Przekrojone na połówki migdały imitować będą natomiast bazie, które ułożyć wystarczy wzdłuż daktylowych czy morelowych gałęzi!
Pisanka
Taki motyw deseru jest prosty do stworzenia, pod warunkiem, że nasz mazurek ma kształt owalu! Tak jak w poprzednim wypadku zaczynamy od przygotowania powierzchni ciasta, na której tworzymy najróżniejszego rodzaju zygzaki i szlaczki. Do ich zrobienia wykorzystać możecie krem, kandyzowane owoce, bakalie, lukier czy zakupione w sklepie cukiereczki!
Zdjęcie: Fotolia
Baranek
Ten rodzaj dekoracji wielkanocnej będzie wymagał odrobiny pracy i kreatywności. Motyw baranka uzyskamy, dzięki polewie czekoladowej ( możemy wykorzystać zarówno białą jaki i ciemną), którą należy przelać do foliowej torebki z odciętym rogiem.
W centralnej części ciasta, za pomocą Waszego „rękawa” narysujcie czekoladową chmurkę - świetnie jeśli zrobi to także Wasze dziecko, które z pewnością ma wprawę! Środek chmurki wypełnijcie dowolnym kremem w taki sposób by powstały na nim „puchate” pukle (idealny okaże się rękaw cukierniczy). Głowę baranka uzyskacie z połówek migdałów, a rogi z pokrojonych w paski moreli!
NASZE MAZURKI!
Świąteczny czas to świetny moment na wypróbowanie nowych przepisów na mazurki! W naszej kategorii na te przysmaki znajdziecie przepisy zarówno tradycyjne jak i oryginalne i niepowtarzalne!
Serdecznie zachęcamy Was do skosztowania pysznego i cudownie wyglądającego mazurka fistaszkowego z czekoladą, dodatkiem masła orzechowego, serka mascarpone i białej czekolady, a także wyśmienitego żurawinowego mazurka oblanego pyszną polewą z białej czekolady!
Wielkanoc to święta, które nie mogą obejść się bez mazurków. Czekamy na Wasze słodkie propozycje. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
marcinka
karola25