„TOP CHEF” to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych show na świecie, w którym walczą nie amatorzy, ale osoby zawodowo związane z gotowaniem. Jak pokazały poprzednie edycje show, mogą wziąć w nim udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Najważniejsza jest pasja gotowania i kreatywność.
Wyłonionych w castingu kucharzy czekają: stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna - duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.
Uczestników podczas kolejnych zadań oceni niezwykle profesjonalne jury, na którego czele stanie ponownie Wojciech Modest Amaro. Pozostali członkowie jury to: Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.
Znamy uczestników
Kto zgłosił się do programu? Czy odkryjemy talenty na miarę zakochanego w Polsce Argentyńczyka Martina Gimeneza Castro i znanego z błyskotliwych komentarzy („Sexy boy, sexy food”) Sebastiana Olmy? Przedstawiamy uczestników 3. edycji TOP CHEF:
Artur Augustyński (38 lat)
Pochodzi z Krynicy Zdroju. Szef kuchni w hotelu „Prezydent”, aktualnie nie pracuje. Specjalizuje się w polskiej kuchni tradycyjnej, a jego popisowe danie to golonka po krynicku.
Karol Wojciechowski (24 lata)
Pochodzi w miejscowości Banie w województwie zachodniopomorskim. Kilka lat temu pracował m.in. u Jamiego Oliviera i Gordona Ramseya. Teraz jest szefem kuchni w restauracji „Impresja” w Nysie. Specjalizuje się w kuchniach: francuskiej, brytyjskiej, azjatyckiej. Jego popisowe danie to kremowe kaszotto z grzybami leśnymi.
Marcin Jabłoński (27 lat)
Mieszka w Warszawie. Jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji „2/3”. Jego specjalność to kuchnia autorska i śródziemnomorska.
Tomasz Sienicki (45 lat)
Mieszka w Łazach. Bloger kulinarny, pracuje jako mobilny rzeczoznawca, 10 lat temu współprowadził rodzinną restaurację. Specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej – północnej.
Marta Edmunds (25 lat)
Absolwentka Uniwersytetu Cambridge. Z wykształcenia antropolog. Pochodzi z Łodzi. Jest szefem kuchni w łódzkiej restauracji „Lokal”. Jej specjalnością jest nowoczesna kuchnia polska i francuska. Popisowe danie to m.in.: krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem.
Marcin Przybysz (26 lat)
Mieszka w Londynie. Szef sekcji w posiadającej 1 gwiazdkę Michelin restauracji „La Trompette” w stolicy Wielkiej Brytanii. Jego specjalizacja to kuchnia molekularna, francuska i nowoczesna. Popisowo przyrządza homara!
Bartłomiej Witkowski (27 lat)
Szef sekcji w „Copernicus Toruń Hotel” (restauracja „Sfera”) w Toruniu. Specjalizuje się w kuchni polskiej. Do jego popisowych dań należą m.in.: piernik, ziemniaczany suflet i pierś z kaczki.
Justyna Foltyn (42 lata)
Jest właścicielką i szefem kuchni restauracji „Mocca d’oro” w Mikołowie. Jej specjalność to kuchnia polska, południowa i śląska. Po mistrzowsku przyrządza golonkę duszoną w pomidorach.
Piotr Ceranowicz (28 lat)
Jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji „12 stolików” oraz ekspertem kulinarnym. Specjalizuje się w kuchniach: francuskiej, śródziemnomorskiej oraz autorskiej. Jego popisowe danie to tatar wołowy z lodami z musztardy francuskiej.
Paweł Wałęsa (28 lat)
Mieszka w Norwegii i właśnie tam odbywa staż w restauracji „MAAEMO”. Jako specjalizację podaje … kuchnię rodziców. Jego zdaniem „każde danie może być popisowe”.
Anna Niedziałkowska (33 lata)
Pracuje jako szef kuchni w Hotelu SPA w Dusznikach Zdroju. Jej specjalizacją są: kuchnia polska i wegetariańska. Popisowe dania to: polędwica wołowa na szpinaku z maślakami i tatar z truskawkami i miętą.
Krzysztof Bugiera (27 lat)
Jest kucharzem/cukiernikiem w restauracji „Metamorfoza” w Gdańsku. Jego specjalnością są kuchnie: azjatycka i polska, a popisowym daniem – gołąb z gruszką z puree pietruszkowym i porem.
Luiza Trisno (34 lata)
Jest właścicielką i szefem kuchni restauracji „Yellow Dog” w Krakowie. Specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i międzynarodowej. Jej popisowe danie to” m.in. jagnięcina z nasturcją i aronią.
Marcin Czubak (25 lat)
Pochodzi z Katowic. Przez dwa lata był prywatnym kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu. Aktualnie jest szefem kuchni Bistro Kofeina w Katowicach. Jego specjalność to kuchnie: francuska i azjatycka, a po mistrzowsku potrafi przygotować indyjskie curry.
Informacje prasowe
Wyłonionych w castingu kucharzy czekają: stres, mordercze tempo, pułapki oraz nagroda główna - duże pieniądze. Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w jednej z nich daje uczestnikom immunitet, inne zadania eliminują najsłabszych – przegrany musi spakować swoje noże i opuścić program.
Uczestników podczas kolejnych zadań oceni niezwykle profesjonalne jury, na którego czele stanie ponownie Wojciech Modest Amaro. Pozostali członkowie jury to: Grzegorz Łapanowski, Maciej Nowak oraz Ewa Wachowicz.
Znamy uczestników
Kto zgłosił się do programu? Czy odkryjemy talenty na miarę zakochanego w Polsce Argentyńczyka Martina Gimeneza Castro i znanego z błyskotliwych komentarzy („Sexy boy, sexy food”) Sebastiana Olmy? Przedstawiamy uczestników 3. edycji TOP CHEF:
Artur Augustyński (38 lat)
Pochodzi z Krynicy Zdroju. Szef kuchni w hotelu „Prezydent”, aktualnie nie pracuje. Specjalizuje się w polskiej kuchni tradycyjnej, a jego popisowe danie to golonka po krynicku.
Karol Wojciechowski (24 lata)
Pochodzi w miejscowości Banie w województwie zachodniopomorskim. Kilka lat temu pracował m.in. u Jamiego Oliviera i Gordona Ramseya. Teraz jest szefem kuchni w restauracji „Impresja” w Nysie. Specjalizuje się w kuchniach: francuskiej, brytyjskiej, azjatyckiej. Jego popisowe danie to kremowe kaszotto z grzybami leśnymi.
Marcin Jabłoński (27 lat)
Mieszka w Warszawie. Jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji „2/3”. Jego specjalność to kuchnia autorska i śródziemnomorska.
Tomasz Sienicki (45 lat)
Mieszka w Łazach. Bloger kulinarny, pracuje jako mobilny rzeczoznawca, 10 lat temu współprowadził rodzinną restaurację. Specjalizuje się w kuchni śródziemnomorskiej i europejskiej – północnej.
Marta Edmunds (25 lat)
Absolwentka Uniwersytetu Cambridge. Z wykształcenia antropolog. Pochodzi z Łodzi. Jest szefem kuchni w łódzkiej restauracji „Lokal”. Jej specjalnością jest nowoczesna kuchnia polska i francuska. Popisowe danie to m.in.: krokiet z bażanta z grzybami na puree z kalarepy z jabłkiem.
Marcin Przybysz (26 lat)
Mieszka w Londynie. Szef sekcji w posiadającej 1 gwiazdkę Michelin restauracji „La Trompette” w stolicy Wielkiej Brytanii. Jego specjalizacja to kuchnia molekularna, francuska i nowoczesna. Popisowo przyrządza homara!
Bartłomiej Witkowski (27 lat)
Szef sekcji w „Copernicus Toruń Hotel” (restauracja „Sfera”) w Toruniu. Specjalizuje się w kuchni polskiej. Do jego popisowych dań należą m.in.: piernik, ziemniaczany suflet i pierś z kaczki.
Justyna Foltyn (42 lata)
Jest właścicielką i szefem kuchni restauracji „Mocca d’oro” w Mikołowie. Jej specjalność to kuchnia polska, południowa i śląska. Po mistrzowsku przyrządza golonkę duszoną w pomidorach.
Piotr Ceranowicz (28 lat)
Jest szefem kuchni w warszawskiej restauracji „12 stolików” oraz ekspertem kulinarnym. Specjalizuje się w kuchniach: francuskiej, śródziemnomorskiej oraz autorskiej. Jego popisowe danie to tatar wołowy z lodami z musztardy francuskiej.
Paweł Wałęsa (28 lat)
Mieszka w Norwegii i właśnie tam odbywa staż w restauracji „MAAEMO”. Jako specjalizację podaje … kuchnię rodziców. Jego zdaniem „każde danie może być popisowe”.
Anna Niedziałkowska (33 lata)
Pracuje jako szef kuchni w Hotelu SPA w Dusznikach Zdroju. Jej specjalizacją są: kuchnia polska i wegetariańska. Popisowe dania to: polędwica wołowa na szpinaku z maślakami i tatar z truskawkami i miętą.
Krzysztof Bugiera (27 lat)
Jest kucharzem/cukiernikiem w restauracji „Metamorfoza” w Gdańsku. Jego specjalnością są kuchnie: azjatycka i polska, a popisowym daniem – gołąb z gruszką z puree pietruszkowym i porem.
Luiza Trisno (34 lata)
Jest właścicielką i szefem kuchni restauracji „Yellow Dog” w Krakowie. Specjalizuje się w kuchniach: nowoczesnej i międzynarodowej. Jej popisowe danie to” m.in. jagnięcina z nasturcją i aronią.
Marcin Czubak (25 lat)
Pochodzi z Katowic. Przez dwa lata był prywatnym kucharzem Prezydenta Republiki Gabonu. Aktualnie jest szefem kuchni Bistro Kofeina w Katowicach. Jego specjalność to kuchnie: francuska i azjatycka, a po mistrzowsku potrafi przygotować indyjskie curry.
Informacje prasowe