TREŚĆ SPONSOROWANA

Tradycyjny smak świąt

  • 2

Jednym z aspektów podkreślających wyjątkowość świąt Bożego Narodzenia jest... jedzenie. Poznaj nasze propozycje przepisów na uroczyste spotkanie w gronie najbliższych!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Tradycyjny smak świąt
fot. Fotolia
To wyjątkowy czas spędzany w gronie najbliższych. Panująca atmosfera sprzyja zadumie, zatrzymaniu się na chwilę w pędzie codzienności. To właśnie wtedy na stołach pojawiają się odświętne dania i słodkości, na które czeka się cały rok! Przygotowaliśmy dla Was dwie propozycje, dzięki którym podkreślicie wyjątkowość nadchodzących świąt!

Wieczór wigilijny jest jednym z najważniejszych w ciągu roku. Według polskich obyczajów, na stole powinno pojawić się dwanaście potraw - ich ilość symbolizuje Apostołów, którzy razem z Jezusem spożywali Ostatnią Wieczerzę. Dlatego też, żeby zapewnić sobie dostatek, zdrowie i radość nie wolno pominąć żadnej z nich!

Wigilia to jednak tylko początek Świąt. Po postnej kolacji, następnego dnia możecie przygotować pyszny obiad na bazie mięsa. My chcielibyśmy zaproponować Wam na ten odświętny czas znakomite przepisy z wykorzystaniem wieprzowiny. Wykwintne mięso z pewnością zasmakuje wszystkim zgromadzonym przy stole gościom. Zapoznajcie się z poniższymi recepturami i podajcie kruchy schab lub aromatyczną polędwiczkę.


Kruchy schab ze śliwką

Składniki:
-  ok. 1 kg schabu bez kości
- 1500 g śliwek kalifornijskich
- łyżeczka papryki mielonej
- łyżeczka majeranku
- ząbek czosnku
- 5-6 łyżek oliwy z pestek winogron
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka pieprzu
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu
- litr bulionu
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej

Przygotowanie:
1. Schab umyj w zimnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Nożem zrób otwór wzdłuż mięsa i wypełnij go śliwkami. Z papryki, majeranku, soli, pieprzu, przeciśniętego czosnku oraz oliwy zrób marynatę. Natrzyj nią schab i odstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Wyjmij mięso i podsmaż na złoty kolor. Do rondla wlej bulion. Dodaj rozmaryn, sól, liście laurowe, ziele angielskie oraz miód. Włóż schab. Gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

3. Sos: Wyjmij mięso. Do wywaru dodaj masło. Do śmietany dodaj szczyptę soli i wymieszaj z mąką. Dodaj do wywaru i zagotuj.

Kruchy schab ze śliwką  Ziołowa polędwiczka z pieca

Pamiętajcie, że smak potrawy zależy nie tylko od kulinarnych umiejętności, ale także od rodzaju wykorzystywanego mięsa. Wybierajcie tylko sprawdzoną wieprzowinę, a dania z niej wykonane na pewno zachwycą wszystkich gości. 

Ziołowa polędwiczka z pieca

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 2-3 gałązki rozmarynu
- ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- kilka listków mięty
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
1. Mięso umyj w zimnej wodzie, następnie osusz ręcznikiem papierowym.
2. Natrzyj mięso rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
3. Przełóż mięso do brytfanny, zalej sokiem z pomarańczy. Dodaj zioła.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez 25-30 minut.

 
Więcej przepisów i inspiracji kulinarnych na stronie wieprzopedia.pl.


Wieprzopedia
Sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w ramach projektu „Smaki Polskie – wieprzowina – polska tradycja”