Na stole powinno się pojawić 12 potraw, tyle ilu było apostołów. Pod obrusem – sianko, takie jakie Jezus miał w żłóbku. Na białej serwetce – opłatek, którym jako pierwszy łamie się zawsze głowa rodziny. Opłatek to chleb, symbol tego, że umiemy się dzielić chlebem z drugim człowiekiem. I składanie życzeń. Pamiętajmy, żeby składając życzenia drugiej osobie życzyć jej tylko samych dobrych rzeczy.
Zobacz jak udekorować stół?
Ryby
Są domy, w których ryby jada się tylko na święta, a szkoda, bo są zdrowe i smaczne. Jest mnóstwo przepisów na ryby wigilijne i każdy znajdzie coś, co mu zasmakuje. Nie warto przygotowywać pangi czy mintaja. Sięgnijmy po ryby, które na naszym stole jada się rzadko.
Śledź jest popularną przystawką. Każdy znajdzie tu coś dla siebie: śledź w sosach, smażony, z warzywami, marynowany. Śledź jest dlatego tak popularny, gdyż w dawnej Polsce śledź był bardzo tani i powszechny, a solony mógł być przechowywany dość długo i transportowany na znaczne odległości. Proponujemy 3 rodzaje śledzia:
Śledzie w zalewie octowej.
Prawdziwkowy śledzik.
Śledzie w śmietanie.
Karp kojarzy nam się z rybą po żydowsku, galaretą lub smażeniem. Karp, jeśli nie jest świeżo łowiony i trochę popływa w czystej wodzie traci „bagienny posmak”, którego nie lubi wiele osób. Jest to bardzo zdrowa ryba, zawiera sporo tłuszczu, jednak jest to tłuszcz zawierający kwasy Omega. Dzięki niemu karp po przygotowaniu nie jest suchy.
Karp faszerowany w galarecie.
Karp po żydowsku.
Karp w szarym sosie.
Warto sięgnąć po szczupaka czy dorsza. Ten pierwszy pyszny jest smażony lub faszerowany. Dorsz idealnie nadaje się do smażenia, ponieważ nie wydziela brzydkiego zapachu. Warto sięgnąć po ryby wędzone. W związku z tym, że nie jada się ich często, mogą być ciekawą odmianą. Wędzone plastry łososia można posmarować śmietaną wymieszaną z chrzanem i zwinąć w rożki, a na półmisku zalać galaretą.
Pasztet rybny.
Szczupak w galarecie.
Rolada jajeczno-szpinakowa z łososiem.
Zupy
Zupa grzybowa nawiązuje do tradycji. Na stole podczas świąt pojawia się dużo bakalii, miodu, zboża oraz właśnie grzybów. Wszystko to ma zapewnić urodzaj oraz obfitość „darów natury”, a także dużo „słodyczy” w kolejnym roku.
Zupa grzybowa wigilijna
Barszcz przygotowuje się z buraków świeżych lub kiszonych. Zawiera mnóstwo witamin, jest bakteriobójczy oraz krwiotwórczy. Buraki bez problemu można było przechowywać zimą i choć dawne gospodynie nie wiedziały co to są witaminy, to barszcz gotowały od zawsze. Barszcz podaje się klarowny, bez śmietany, sam lub np. z uszkami faszerowanymi grzybami.
Barszcz czerwony wigilijny na zakwasie
Zupa migdałowa to również zupa odpowiedzialna za pomyślność. Migdały zostały do Polski sprowadzone już za Władysława Jagiełły. Nie były najtańsze, ale bardzo szybko wpisały się w świąteczną tradycję. Migdały mają delikatny smak i zupa ta ma charakter raczej deserowy.
Zupa migdałowa.
Piernik zawsze kojarzy nam się ze świętami. Zapach przypraw korzennych budzi same pozytywne skojarzenia. Kiedy w domu pachnie piernikiem wiadomo, że święta się zbliżają. Piernik również jest symbolem obfitości - z bakaliami, miodem i „korzeniami”. Pierniczki mogą być tylko ciasteczkami, ale mogą być też aż dziełem sztuki. Pierniczki ozdabia się najczęściej kolorowym lukrem. Jeśli przed pieczeniem zrobimy w nich dziurki, będziemy mogli je powiesić na choince(po upieczeniu pierniczki są twarde i robienie dziurek skończy się połamaniem ciasteczek).
Piernik łatwy.
Pierniczki.
Na stole nie może zabraknąć makowca. Makowiec dość długo pozostaje świeży, więc warto przygotować go na dzień lub dwa przed Wigilią. Masa makowo-miodowo-bakaliowa jest bardzo słodka i bardzo smaczna. Do masy dodaje się też migdały w całości. Kto na nie trafi, ten będzie miał szczęście w zbliżającym się roku. Ciasto trzeba bardzo dobrze wyrobić, by było delikatne i rozpływało się w ustach. Masę makową używamy również do klusek z makiem.
Makowiec drożdżowy.
Z kapustą
Wigilia nie może się obejść bez pierogów z kapustą i suszonymi grzybami. Można je tylko ugotować, ale warto ugotować je wcześniej, a przed przyjęciem usmażyć na złoto – nabiorą wyjątkowego smaku.
Z kapustą możemy zrobić łazanki. Kapustę przygotowuje się podobnie jak do pierogów: z grzybami i na oleju. Tradycyjny jest także groch z kapustą. Plusem tych potrwa jest to, że można je podawać na ciepło. Można je odgrzać po przyjściu z Pasterki lub podać następnego dnia do obiadu.
Wigilijna kapusta z grzybami.
Pierogi z kapustą i grzybami.
Z makiem
Mak i bakalie na Wigilii gwarantują urodzaj. Przykładem dania z makiem jest kutia. Pszenica z makiem, bakaliami i miodem. Bardzo słodka i nie każdemu przypadnie do gustu, jednak warto jej spróbować, bo to część tradycji. Jeśli w domu nie ma zbyt wielu amatorów tej potrawy można zrobić jej niewielką ilość. Z makiem przygotowuje się również kluski, najczęściej są to łazanki. Warto pokusić się o zrobienie domowego makaronu, kiedy raz się tego spróbuje, ciężko będzie wrócić do smaku kupnego. Można przygotować także pierogi z makiem, będą one miłą odmianą.
Kutia
Kompot
Kompot z suszu musi się pojawić na stole. Ma specyficzny smak, ale niczym nie można go zastąpić. Przygotowuje się go z suszonych owoców. Można kupić gotową mieszankę lub stworzyć własny zestaw. Oto przykład:
Wigilijny kompot z suszu.
- Zrób listę potraw do zrobienia z podziałem na dni i tygodnie. Gotowe potrawy „odhaczaj”. Zapanujesz nad chaosem w kuchni, zdążysz ze wszystkim i oszczędzisz sobie nerwów.
- Nie zostawiaj przygotowania śledzi na ostatni moment. Śledzie można zrobić nawet 3 dni przed Wigilią, ponieważ muszą przejść marynatą. Zwykle są one solone, więc łatwo się nie zepsują.
- Piernik można upiec nawet tydzień przed świętami. „Leżakowanie” mu nie zaszkodzi.
- Pierogi, uszka lub farsz można przygotować 2 tygodnie wcześniej i zamrozić.
- Kapustę do łazanek czy kapustę z grochem również można zrobić 2-3tygodnie wcześniej i zamrozić.
- Ryba w galarecie potrzebuje 1 dnia, żeby galareta dobrze stężała.
- Na świeżo smażymy ryby. Pamiętajmy, żeby świeże ryby kupować jak najpóźniej lub mrozić je, żeby pozostały świeże. Świeża ryba nigdy nie będzie brzydko pachnieć podczas smażenia.
- Śledzie w occie można przygotować 2 tygodnie wcześniej. Wystarczy je włożyć do wyparzonego słoika i zakręcić.
Sprawdź nasze pozostałe przepisy na dania wigilijne.
Gość