9 propozycji na świąteczne mięso

  • 1

W bożonarodzeniowym menu nie może zabraknąć soczystych, aromatycznych mięs, doskonałych zarówno na gorąco jak i na zimno. Pokażemy Wam kilka najbardziej sprawdzonych przepisów. Zapraszamy do zapoznania się z nimi!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
9 propozycji na świąteczne mięso

Po postnej Wigilii bogatej w uszka, pierogi, zupy grzybowe i ryby czas na dogadzanie swojemu podniebieniu! Pysznie przygotowane mięsa to jedna z głównych kulinarnych atrakcji świąt.

Dobrze przyrządzona sztuka mięsa to powód do dumy dla każdej gospodyni, najbardziej pożądane jest bowiem mięso soczyste, chrupkie i aromatyczne. Zapach pysznego świątecznego mięsa na pewno skusi wszystkich gości i domowników.

Na bożonarodzeniowym stole najczęściej znajdziemy wieprzowinę, wołowinę i drób. W tak wyjątkowy czas, warto przyrządzić także delikatną cielęcinę czy jagnięcinę. Chrupkie i wilgotne mięso to zasługa odpowiedniej marynaty.

Składają się one najczęściej z oliwy, wina, piwa lub octu, pokrojonych  warzyw oraz przypraw: ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, jagód jałowca, kminku, kolendry i rozmarynu.

Pyszne świąteczne mięsa nafaszerować możemy mięsnymi, warzywnymi, a nawet owocowymi nadzieniami - dodadzą im oryginalnego, odświętnego smaku.

 A oto kilka przepisów na smakowite mięsa, idealne na bożonarodzeniowy stół:

SCHAB

Cudowny schab nadziany kokosową dynią z sosem żurawinowym idealnie zasługuje na miano odświętnej pyszności. Kto spróbuje, ten zrozumie, więc do dzieła!

Kolejną recepturą, którą pragniemy Wam polecić jest schab ukryty w kapuście. Tak przygotowana potrawa, nie tylko świetnie smakuje, ale również wygląda. Podpowiadamy - schabu, choć z nazwy ukryty, wcale nie trzeba szukać!

Na bożonarodzeniowym stole z pewnością sprawdzi się również schab na słodko. Suszone morele i mieszanka ziołowa sprawią, iż sztuka mięsa znajdzie uznanie wśród wszystkich ucztujących.


NADZIEWANY DRÓB

Roladka z kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowym to propozycja niezwykle smaczna. MP3-ka nafaszerowała mięso szpinakiem i suszonymi pomidorami, taki smakołyk idealnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków czy ryżu. Nadziewana pierś z kurczaka zewy to kombinacja wprost idealna na świąteczny posiłek. Różnorodność składników dodaje mięsu charakterystycznego i niespotykanego zapachu. Drobiową propozycję ma również anemon, filety z kurczaka z suszonymi pomidorami owinięte szynką szwarcwaldzką to podwójne, doskonałe doznania smakowe.


A MOŻE Z MIELONEGO MIĘSA?

Pięknie prezentującym się w święta smakołykiem, z pewnością będzie terrine z pistacjami. Przystawkę tę podawać można między innymi do pieczywa.

Oryginalne mielone nadziane suszoną śliwką w kapuście podane podczas świątecznego obiadu zaostrzą apetyty wszystkich domowników. Przetestujcie ten przepis, koniecznie!

Kolejną propozycją na mielony przysmak jest pieczeń z mięsa mielonego z warzywami. Zdrowe, sycące i pożywne! Ten przepis sprawdzi się na każdym rodzinnym obiedzie!

terrine z pistacjami mielone nadziewane suszoną śliwką

Brak  Wam pomysłu na świąteczne smakołyki? Skorzystajcie z naszych propozycji mięsnych potraw, zachwycą nie tylko Was ale i Waszych gości. Dodawajcie również swoje ulubione receptury bożonarodzeniowych dań. Zapraszamy!