ŚWIĄTECZNY PRZYSMAK
Bigos to tradycyjne danie kojarzące się z świętami Bożego Narodzenia. Jego niepowtarzalny smak i prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że zajmuje on zaszczytne miejsce na naszych stołach. Bigos przygotowujemy zarówno w wersji postnej jako jedno z wigilijnych dań lub z mięsnymi dodatkami, który w takiej wersji może być serwowany w kolejnych dniach świętowania.
Robienie tradycyjnego bigosu warto zacząć już tydzień przed świętami. Jego codzienne odgrzewanie i doprawianie doda mu aromatu i lepszego smaku! Przysmak ten, po ugotowaniu przełożyć można także do słoików, zapasteryzować i wyjąć tuż przed podaniem - taki zabieg pozwoli nam oszczędzić czas, który możemy przeznaczyć na odrobinę wytchnienia w natłoku przedświątecznych obowiązków!
GŁÓWNY SKŁADNIK BIGOSU
Tradycyjny bigos przygotować można na wiele sposobów. Niezależnie jednak od przepisu, jego bazowym produktem jest kapusta. Do dyspozycji mamy zarówno kapustę kiszoną jak i świeżą. Bigos może składać się bowiem z kapusty kwaszonej i białej (w różnych proporcjach), tylko z kwaszonej lub wyłącznie ze świeżej. Jeśli planujecie wykorzystać do swojej potrawy kapustę kiszoną, warto dokładnie sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Tak doprawiona bowiem zepsuje smak całej naszej potrawy!
Zdjęcia: Fotolia
JAK ZROBIĆ WYŚMIENITY BIGOS?
Jak wspomnieliśmy, podstawowym elementem świątecznego bigosu jest kapusta. Należy ją drobno pokroić i umieścić w garnku o grubym dnie. Duszącą się kapustę wystarczy już tylko doprawiać smakowo różnymi rodzajami mięs, wędlin oraz suszonymi śliwkami, cebulą, przyprawami, a w przypadku bezmięsnej wersji tego dania - sporą ilością suszonych grzybów!
Całość należy trzymać na małym ogniu możliwie długo, od czasu do czasu podlewać wytrawnym czerwonym winem co doda potrawie wyrazistości! Przysmak ten wzbogaca się także o kminek, majeranek, ziele angielskie lub koncentrat pomidorowy.
Tradycyjny bigos, po przyrządzeniu powinien mieć gęstą konsystencję, ciemnobrązowy kolor, lekko pikantny, kwaskowo-słodkawy smak i aromat wędzonki, śliwek oraz grzybów.
POMYSŁY NA BOŻONARODZENIOWY BIGOS
Bigos to nieodłączny element świąt, dlatego zachęcamy Was do kolekcjonowania naszych sprawdzonych i godnych polecenia przepisów na to danie!
Wyjątkowo ciekawym przepisem jest winny bigos z suszonymi śliwkami, którego aromat unosić się będzie przez cały świąteczny czas!
Na Waszych bożonarodzeniowych stołach nie może zabraknąć także staropolskiego bigosu z kwaszonej kapusty, wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy, boczku i wielu pysznych przypraw!
Jakie są Wasze ulubione świąteczne dania? Jeśli pośród nich znajdują się oryginalne pomysły na wigilijny bigos, podzielcie się nim na naszym portalu i zbierajcie cenne wirtualne wymienne na nagrody!
Bigos to tradycyjne danie kojarzące się z świętami Bożego Narodzenia. Jego niepowtarzalny smak i prosty sposób przyrządzenia sprawiły, że zajmuje on zaszczytne miejsce na naszych stołach. Bigos przygotowujemy zarówno w wersji postnej jako jedno z wigilijnych dań lub z mięsnymi dodatkami, który w takiej wersji może być serwowany w kolejnych dniach świętowania.
Robienie tradycyjnego bigosu warto zacząć już tydzień przed świętami. Jego codzienne odgrzewanie i doprawianie doda mu aromatu i lepszego smaku! Przysmak ten, po ugotowaniu przełożyć można także do słoików, zapasteryzować i wyjąć tuż przed podaniem - taki zabieg pozwoli nam oszczędzić czas, który możemy przeznaczyć na odrobinę wytchnienia w natłoku przedświątecznych obowiązków!
GŁÓWNY SKŁADNIK BIGOSU
Tradycyjny bigos przygotować można na wiele sposobów. Niezależnie jednak od przepisu, jego bazowym produktem jest kapusta. Do dyspozycji mamy zarówno kapustę kiszoną jak i świeżą. Bigos może składać się bowiem z kapusty kwaszonej i białej (w różnych proporcjach), tylko z kwaszonej lub wyłącznie ze świeżej. Jeśli planujecie wykorzystać do swojej potrawy kapustę kiszoną, warto dokładnie sprawdzić, czy nie jest kwaszona octem. Tak doprawiona bowiem zepsuje smak całej naszej potrawy!
Zdjęcia: Fotolia
JAK ZROBIĆ WYŚMIENITY BIGOS?
Jak wspomnieliśmy, podstawowym elementem świątecznego bigosu jest kapusta. Należy ją drobno pokroić i umieścić w garnku o grubym dnie. Duszącą się kapustę wystarczy już tylko doprawiać smakowo różnymi rodzajami mięs, wędlin oraz suszonymi śliwkami, cebulą, przyprawami, a w przypadku bezmięsnej wersji tego dania - sporą ilością suszonych grzybów!
Całość należy trzymać na małym ogniu możliwie długo, od czasu do czasu podlewać wytrawnym czerwonym winem co doda potrawie wyrazistości! Przysmak ten wzbogaca się także o kminek, majeranek, ziele angielskie lub koncentrat pomidorowy.
Tradycyjny bigos, po przyrządzeniu powinien mieć gęstą konsystencję, ciemnobrązowy kolor, lekko pikantny, kwaskowo-słodkawy smak i aromat wędzonki, śliwek oraz grzybów.
POMYSŁY NA BOŻONARODZENIOWY BIGOS
Bigos to nieodłączny element świąt, dlatego zachęcamy Was do kolekcjonowania naszych sprawdzonych i godnych polecenia przepisów na to danie!
Wyjątkowo ciekawym przepisem jest winny bigos z suszonymi śliwkami, którego aromat unosić się będzie przez cały świąteczny czas!
Na Waszych bożonarodzeniowych stołach nie może zabraknąć także staropolskiego bigosu z kwaszonej kapusty, wieprzowiny, wołowiny, kiełbasy, boczku i wielu pysznych przypraw!
Jakie są Wasze ulubione świąteczne dania? Jeśli pośród nich znajdują się oryginalne pomysły na wigilijny bigos, podzielcie się nim na naszym portalu i zbierajcie cenne wirtualne wymienne na nagrody!
LauraLaura
Magdalena88
Marika-