Jak ugotować dobry bigos?

Każdy ma jakiś wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjną polską potrawę, kochamy za wyrazisty smak, ale jak zrobić naprawdę dobry bigos.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować dobry bigos?
Jak zrobić by bigos był pyszny? Kapustę należy kilka razy przepłukać zimną wodą, dla pozbycia się kwaśnego odczynu, a potem wycisnąć. Nastepnie przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość gorącej wody i po kolei dodawać składniki.Całość dusimy pod przykryciem aż do uzyskania miękkości mięsa.

Chcąc wzbogacić nieco smak, można też dodawać przyrumienioną cebulę, lub np. kwaśne jabłka. Wszystko zależy od naszych indywidualnych gustów.No i co najważniejsze bigos jest najlepszy do spożycia zwykle następnego dnia, kiedy się lekko “przegryzie” i nabierze odpowiedniego aromatu,a jeszcze lepiej smakuje gdy jest kilkakrotnie odgrzewany. Rada sprawdzona!