Jak zrobić by bigos był pyszny? Kapustę należy kilka razy przepłukać zimną wodą, dla pozbycia się kwaśnego odczynu, a potem wycisnąć. Nastepnie przełożyć do garnka, dodać niewielką ilość gorącej wody i po kolei dodawać składniki.Całość dusimy pod przykryciem aż do uzyskania miękkości mięsa.
Chcąc wzbogacić nieco smak, można też dodawać przyrumienioną cebulę, lub np. kwaśne jabłka. Wszystko zależy od naszych indywidualnych gustów.No i co najważniejsze bigos jest najlepszy do spożycia zwykle następnego dnia, kiedy się lekko “przegryzie” i nabierze odpowiedniego aromatu,a jeszcze lepiej smakuje gdy jest kilkakrotnie odgrzewany. Rada sprawdzona!
Chcąc wzbogacić nieco smak, można też dodawać przyrumienioną cebulę, lub np. kwaśne jabłka. Wszystko zależy od naszych indywidualnych gustów.No i co najważniejsze bigos jest najlepszy do spożycia zwykle następnego dnia, kiedy się lekko “przegryzie” i nabierze odpowiedniego aromatu,a jeszcze lepiej smakuje gdy jest kilkakrotnie odgrzewany. Rada sprawdzona!