Trzy klucze do sukcesu każdej gospodyni

przypalony kotlet czy brak przypraw? nigdy więcej

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Trzy klucze do sukcesu każdej gospodyni
Organizacja drogą do sukcesu: Temperatura- jeśli nie chcemy marnować zbyt wiele czasu w kuchni, pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze. Jeszcze zanim umyjemy ręce i przystąpimy do szykowania, włączmy piec lub grill,albo wstawmy czajnik. Domowe piece nagrzewają się do wymaganej temperatury w różnym tempie. Na ogół producent przewiduje 10-15 minut grzania wstępnego.Piec elektryczny z termoobiegiem nie musi być uprzednio nagrzewamy.Jeśli jednak wiemy,że nasz piec wolno się nagrzewa,odpowiednio wcześniej nastawmy go na temperaturę wskazaną w przepisie. Grill również trzeba włączyć wcześniej.Żeby potrawa mogła się upiec szybko i równomiernie, musi być mocno nagrzany. Pamiętajmy też, by uważnie pilnować dania pieczonego w takim gorącym piekarniku.Żeby potrawa, na przykład filet rybny, nie przypaliła się, postawmy blachę niżej, tuż przy podstawie pieca.. Organizacja- Sekretem sukcesów w kuchni jest również dobra organizacja. Wszystkie potrzebne składniki powinno się mieć w zasięgu ręki.Jeśli podczas smażenia będziemy szukać oleju sezamowego, zawartość woka może się przez ten czas przypalić i zepsujemy potrawę. Zanim przystąpimy do gotowania, dokładnie przeczytajmy przepis. Poznamy w ten sposób metodę przyrządzania potrawy i nie będziemy później marnować czasu na czytanie o kolejnych etapach pracy.Poświęćmy też kilka minut na zebranie produktów, naczyń, narzędzi. Jest to szczególnie ważne, jeśli zadanie wymaga użycia składników lub sprzętu,z którego nie korzystamy na co dzień. Ręczny mikser, obieraczka czy tarka do gałki muszkatołowej bardzo się przydadzą, pod warunkiem jeżeli nie tkwią gdzieś na dnie szuflady.Przygotujmy dużo miejsca do pracy.Odkładajmy naczynia i narzędzia od razu po wykorzystaniu.Bałagan opóźnia pracę. Wielkość- Trzecim kluczem do sukcesu zapracowanej Pani domu jest wielkość składników.Im są mniejsze, tym szybciej się gotują. Krojenie,siekanie oraz tarcie na błyskawicznie gotujące się cząstki oszczędza czas. Ten etap przygotowań jest uwzględniony w każdym przepisie ..