Tuńczyk w ziołach
4 porcje
- Papryczka chilli
- łyżeczka nasion kolendry
- ½ ząbka czosnku
- duża garść bazylii
- drobno posiekana garść kolendry
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 4 płaty tuńczyka (220-280g)
W moździerzu rozdrabniamy chilli i nasiona kolendry.
Dodajemy czosnek, bazylię, liście kolendry i sok z cytryny do smaku.
Posypujemy rybę z obu stron przygotowana mieszanką. Tak przygotowanego tuńczyka pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Rybę możemy przyrządzić na dwa sposoby:
a) na patelni- smażymy około 60 sekund z każdej strony
b) upiec na grillu
Gotowe filety przełamujemy na połowę i podajemy z sałatką, ziemniakami lub frytkami i cząstką cytryny.
Pamiętaj, aby tuńczyk był na zewnątrz złocisty i chrupiący, a wewnątrz może być słabo wypieczony lub surowy.
Smoothie ananasowo-limonkowy
- Plaster ananasa
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- około 5 listków mięty
- lód
- uzupełniamy wodą gazowaną
Wszystkie składniki przekładamy do blendera (może być ręczny) i miksujemy.Przelewamy do szklanki uzupełniając wodą gazowaną i dekorujemy mięta i limonką.
Cafe Culca to lunch bar, sklep i warsztaty. Miejsce niezobowiązujących spotkań i twórczej ekspresji zarówno dla dzieci jak i rodziców.
Culca to lekka kuchnia, inspirowana zmiennością natury. Na każda porę roku komponujemy dania korzystając z obfitości lata, kolorów jesieni, puszystej zimy i świeżości wiosny. Poza tym każdego tygodnia staramy się zaskakiwać fantazją szefa kuchni.
Można wybrać się tu na pożywne śniadanie, pyszny lunch, kawę i domowe ciasto lub wypić orzeźwiający smoothie owocowy, kwas chlebowy czy też piwo.
Culca to sklep ze starannie dobranymi akcesoriami dla maluchów, ciekawymi książkami i mnóstwem niespotykanych zabawek. Culca to również seria zajęć warsztatowych dla dzieciaków w różnym wieku, oraz wydarzenia dla całej rodziny. We współpracy z animatorami, magikami, muzykami i aktorami stworzyliśmy wyjątkową ofertę spotkań okolicznościowych dla dzieci.
cafeculca.pl
ul. Mostowa 14
31-061 Kraków
12 43 00 720
rezerwacje@cafeculca.pl
4 porcje
- Papryczka chilli
- łyżeczka nasion kolendry
- ½ ząbka czosnku
- duża garść bazylii
- drobno posiekana garść kolendry
- sól, pieprz
- sok z 1 cytryny
- 4 płaty tuńczyka (220-280g)
W moździerzu rozdrabniamy chilli i nasiona kolendry.
Dodajemy czosnek, bazylię, liście kolendry i sok z cytryny do smaku.
Posypujemy rybę z obu stron przygotowana mieszanką. Tak przygotowanego tuńczyka pozostawiamy w lodówce na 2 godziny.
Rybę możemy przyrządzić na dwa sposoby:
a) na patelni- smażymy około 60 sekund z każdej strony
b) upiec na grillu
Gotowe filety przełamujemy na połowę i podajemy z sałatką, ziemniakami lub frytkami i cząstką cytryny.
Pamiętaj, aby tuńczyk był na zewnątrz złocisty i chrupiący, a wewnątrz może być słabo wypieczony lub surowy.
Smoothie ananasowo-limonkowy
- Plaster ananasa
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- około 5 listków mięty
- lód
- uzupełniamy wodą gazowaną
Wszystkie składniki przekładamy do blendera (może być ręczny) i miksujemy.Przelewamy do szklanki uzupełniając wodą gazowaną i dekorujemy mięta i limonką.
Cafe Culca to lunch bar, sklep i warsztaty. Miejsce niezobowiązujących spotkań i twórczej ekspresji zarówno dla dzieci jak i rodziców.
Culca to lekka kuchnia, inspirowana zmiennością natury. Na każda porę roku komponujemy dania korzystając z obfitości lata, kolorów jesieni, puszystej zimy i świeżości wiosny. Poza tym każdego tygodnia staramy się zaskakiwać fantazją szefa kuchni.
Można wybrać się tu na pożywne śniadanie, pyszny lunch, kawę i domowe ciasto lub wypić orzeźwiający smoothie owocowy, kwas chlebowy czy też piwo.
Culca to sklep ze starannie dobranymi akcesoriami dla maluchów, ciekawymi książkami i mnóstwem niespotykanych zabawek. Culca to również seria zajęć warsztatowych dla dzieciaków w różnym wieku, oraz wydarzenia dla całej rodziny. We współpracy z animatorami, magikami, muzykami i aktorami stworzyliśmy wyjątkową ofertę spotkań okolicznościowych dla dzieci.
cafeculca.pl
ul. Mostowa 14
31-061 Kraków
12 43 00 720
rezerwacje@cafeculca.pl