Zabierając się do robienia pączków należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Dzięki nim problemy z pączkami znikną bezpowrotnie.
1. Składniki na pączki zawsze muszą być o jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Więc składniki należy wyjąć z lodówki i zostawić je na jakąś godzinę.
2. Żółtka i jajka należy bardzo dobrze ubić aby je napowietrzyć.
3. Masło lub margaryna po roztopieniu powinna mieć także temperaturę pokojową.
4. Do ciasta zawsze należy dodać spirytus lub ocet co zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.
5. Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
6. Jeżeli do pączków przed pieczeniem daje się dżem lub marmoladę to ułożenie pączka do wyrośnięcia musi być zlepieniem do dołu.
7. Pączki powinny podczas smażenia być w połowie zanurzone w tłuszczu a tłuszcz nie może być ani za gorący ani za zimny.
8. Smażone pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, więc nie należy ich kłaść za dużo. pączki po usmażeniu należy odsączyć na ręczniku papierowym.
1. Składniki na pączki zawsze muszą być o jednakowej temperaturze, najlepiej pokojowej. Więc składniki należy wyjąć z lodówki i zostawić je na jakąś godzinę.
2. Żółtka i jajka należy bardzo dobrze ubić aby je napowietrzyć.
3. Masło lub margaryna po roztopieniu powinna mieć także temperaturę pokojową.
4. Do ciasta zawsze należy dodać spirytus lub ocet co zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.
5. Ciasto musi być miękkie i elastyczne.
6. Jeżeli do pączków przed pieczeniem daje się dżem lub marmoladę to ułożenie pączka do wyrośnięcia musi być zlepieniem do dołu.
7. Pączki powinny podczas smażenia być w połowie zanurzone w tłuszczu a tłuszcz nie może być ani za gorący ani za zimny.
8. Smażone pączki powinny swobodnie pływać w tłuszczu, więc nie należy ich kłaść za dużo. pączki po usmażeniu należy odsączyć na ręczniku papierowym.