Udany biszkopt

  • 1

Ciasto biszkoptowe należy do najdelikatniejszych ciast. Sporządza się z niego spody do wykwintnych tortów, delikatne rolady czy ciastka

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Udany biszkopt
Jajka użyte do biszkoptów muszą być świeże i powinny być zimne. Mąka - najlepsza będzie ta o obniżonej wartości glutenu (typ 650), można dodać trochę mąki ziemniaczanej, która spowoduje obniżenie zawartość glutenu w mące pszennej. Cukier - najlepiej się sprawdzi drobny kryształek. Z białek ubija się sztywną pianę, powoli dodaje cukier, później ciągle ubijając dodaje się po jednym żółtku, a na koniec bardzo delikatnie wsypuje się przesianą mąkę.Chcąc zrobić dobry biszkopt należy pamiętać, że cała sztuka polega na tym, by wprowadzić do masy jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Powietrze wprowadzane jest do ciasta w czasie ubijania masy jajowo-cukrowej, a także przy przesiewaniu mąki. Aby nie zniszczyć tej puszystej masy, trzeba bardzo delikatnie przełożyć ją do wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy (tylko spód) i wstawić do nagrzanego piekarnika. W czasie pieczenia biszkoptu nie można otwierać piecyka, bo ciasto może opaść.