Co przygotować na śniadanie?

Śniadanie to nie tylko kanapki z wędliną, możemy na nie przygotować pastę do kanapek, omleta, owsiankę, czy muffinki. Tak urozmaicone zawsze zjemy ze smakiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Co przygotować na śniadanie?
fot. Fotolia
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. On daje nam energię na początek dnia. Często nie mamy pomysłu co na nie przygotować. Znudzeni tradycyjną kanapką, po prostu o nim zapominamy. Oto parę pomysłów na jego urozmaicenie. Czasami warto przygotować je dzień wcześniej.

Co przygotować na śniadanie?

Pasta z kaszy jaglanej i warzyw

Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 Wykonanie:
 
  • Kasze przelewamy zimną wodą,
  • Gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody przez 15 minut,
  • Marchewki, pietruszki i czosnek obieramy i myjemy,
  • Marchew i pietruszkę kroimy na kawałki,
  • Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,
  • Pod koniec gotowania dodajemy czosnek,
  • Kaszę i warzywa miksujemy z masłem,
  • Koperek myjemy, siekamy i dodajemy do pasty,
  • Przyprawiamy i mieszamy.
 
Omlet migdałowy z owocami
Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 1  łyżka płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 garść malin
 
Wykonanie:
  • Białka jajek oddzielamy od żółtek,
  • Żółtka z 1/2  łyżki miodu i 3 łyżkami jogurtu mieszamy do uzyskania jasnego kremu,
  • Dodajemy mąką,  płatki owsiane i migdałowe,
  • Białka ubijamy na sztywno,
  • Mieszamy delikatnie z masą z żółtek,
  • Na patelni rozpuszczamy masło,
  • Wylewamy ciasto,  patelnię przykrywamy  i na wolnym ogniu smażymy omlet około 5 min.
  • Następnie obracamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty,
  • Resztę jogurtu mieszamy z pozostałym miodem,
  • Gotowy omlet zsuwamy  na talerz,
  • Polewamy jogurtem, składamy na pół i podajemy z malinami.
 
owsianka

Owsianka

Składniki:
  • 500 ml wody
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • Kilka migdałów i rodzynek
  • cynamon
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie:
  • Jabłko kroimy w kostkę, migdały siekamy,
  • Wodę zagotowujemy, dodajemy płatki, jabłko, rodzynki, odrobinę cynamonu i gotujemy koło 8 minut,
  • Owsiankę nakładamy do miseczek, polewamy miodem i dekorujemy plastrami banana.
Muffiny z owocami
Składniki:
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 banany
  • 2 garście jagód
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ½  szklanki oleju
  • cynamon, gałka muszkatołowa
 
Wykonanie:
  • Sypkie składniki łączymy w jednej  misce,
  • Banany  rozgniatamy w oddzielnej misce i dodajemy do nich olej i  jajka, mieszamy,
  • Do suchych składników dodajemy  jagody,
  • Następnie dodajemy mokre składniki z bananami,
  • Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników,
  • Nakładamy do foremek silikonowych,
  • Pieczemy mufinki w piekarniku rozgrzanym do  190 stopni Celsjusza  15-17 minut.