Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. On daje nam energię na początek dnia. Często nie mamy pomysłu co na nie przygotować. Znudzeni tradycyjną kanapką, po prostu o nim zapominamy. Oto parę pomysłów na jego urozmaicenie. Czasami warto przygotować je dzień wcześniej.
Co przygotować na śniadanie?
Pasta z kaszy jaglanej i warzyw
Składniki:
Omlet migdałowy z owocami
Składniki:
Wykonanie:
Owsianka
Składniki:
Składniki:
Wykonanie:
Co przygotować na śniadanie?
Pasta z kaszy jaglanej i warzyw
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Kasze przelewamy zimną wodą,
- Gotujemy w dwóch szklankach osolonej wody przez 15 minut,
- Marchewki, pietruszki i czosnek obieramy i myjemy,
- Marchew i pietruszkę kroimy na kawałki,
- Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości,
- Pod koniec gotowania dodajemy czosnek,
- Kaszę i warzywa miksujemy z masłem,
- Koperek myjemy, siekamy i dodajemy do pasty,
- Przyprawiamy i mieszamy.
Omlet migdałowy z owocami
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki razowej
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1 garść malin
Wykonanie:
- Białka jajek oddzielamy od żółtek,
- Żółtka z 1/2 łyżki miodu i 3 łyżkami jogurtu mieszamy do uzyskania jasnego kremu,
- Dodajemy mąką, płatki owsiane i migdałowe,
- Białka ubijamy na sztywno,
- Mieszamy delikatnie z masą z żółtek,
- Na patelni rozpuszczamy masło,
- Wylewamy ciasto, patelnię przykrywamy i na wolnym ogniu smażymy omlet około 5 min.
- Następnie obracamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty,
- Resztę jogurtu mieszamy z pozostałym miodem,
- Gotowy omlet zsuwamy na talerz,
- Polewamy jogurtem, składamy na pół i podajemy z malinami.
Owsianka
Składniki:
- 500 ml wody
- 2/3 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki cukru
- 1 jabłko
- 1 banan
- Kilka migdałów i rodzynek
- cynamon
- 2 łyżki miodu
- Jabłko kroimy w kostkę, migdały siekamy,
- Wodę zagotowujemy, dodajemy płatki, jabłko, rodzynki, odrobinę cynamonu i gotujemy koło 8 minut,
- Owsiankę nakładamy do miseczek, polewamy miodem i dekorujemy plastrami banana.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki otrębów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 banany
- 2 garście jagód
- 2 jajka
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki oleju
- cynamon, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Sypkie składniki łączymy w jednej misce,
- Banany rozgniatamy w oddzielnej misce i dodajemy do nich olej i jajka, mieszamy,
- Do suchych składników dodajemy jagody,
- Następnie dodajemy mokre składniki z bananami,
- Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników,
- Nakładamy do foremek silikonowych,
- Pieczemy mufinki w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza 15-17 minut.