Udo jagnięce szpikowane rozmarynem

Udo jagnięce szpikowane rozmarynem serwuje Pascal Brodnicki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Udo jagnięce szpikowane rozmarynem
powyżej 60 minut

dla 4 osób

Składniki:
1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg mięsa) bez kości
6 gałązek rozmarynu (może być suszony)
1 pęczek świeżej pietruszki
3 marchewki
3 młode ziemniaki
1 duża biała rzepa
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 garść pomidorków koktajlowych

na sos:
1 łyżeczka ostrej musztardy (Dijon)
½ szklanki oliwy z oliwek
1 pęczek świeżej bazylii (może być suszona)
½ łyżeczki octu balsamicznego

Jak przygotować:

Warzywa:

Pokrój wszystkie warzywa w 1,5 centymetrową kosteczkę. Ugotuj je w dużej ilości solonej wody, żeby były pół-miękkie i zahartuj w miseczce z zimną wodą.

Mięso:

Udo jagnięce wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w posiekanym czosnku. Przewiąż go sznurkiem. Pod sznurek włóż gałązki rozmarynu. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni bardzo mocno rozgrzej oliwę z oliwek. Połóż mięso na tłuszcz i podsmaż je krótko na bardzo mocnym ogniu z każdej strony. Powinno zrobić się rumiane. UWAGA! nie przekłuwaj mięsa przy odwracaniu lub przekładaniu, żeby nie uciekły z niego soki.
Rozgrzej piekarnik do 1800C. Do głębokiego rondla do pieczenia włóż mięso, na dno wlej ½ szklanki wody.
Zostaw w piecu na 40-45 min. Od czasu do czasu odwracaj mięso i co 5 min podlewaj je sosem, który wycieka.

Warzywa:

Wyjmij mięso z rondla na talerz. A rondel z resztką sosu postaw na wolnym ogniu. Wlej miód i syrop klonowy (być może trzeba w tym momencie dodać odrobinę wody) i od razu wrzuć zahartowane warzywa. Wymieszaj je delikatnie, żeby się nie rozpadły. Miód z syropem powinien pokryć je z każdej strony.
Sos:
W miseczce zmieszaj trzepaczką musztardę i ocet balsamiczny. Powoli mieszając dodawaj oliwę z oliwek. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wrzuć posiekaną bazylię.

Dekoracja talerza:
Wrzuć pomidorki na frytownicę na 30 sek. Po wyjęciu posyp je solą. Wrzuć na rozgrzany olej frytownicy listki pietruszki wyjmij, kiedy przestaną skwierczeć.
Połóż jagnięcinę na dużym talerzu, rozłóż na około warzywa i usmażone pomidorki. Udekoruj listkami smażonej pietruszki. Sos wlej do sosjerki. Serwuj osobno.

Bon appetit!