W Norwegii kończy się masło!

Norwegowie zjedli większość zapasów masła, jego ceny wręcz szybują!

         
ocena: 4/5 głosów: 1
W Norwegii kończy się masło!
Wielki apetyt na masło to efekt diety o niskiej zawartości węglowodanów, która stawia nacisk na spożywanie więcej tłuszczy, w tym masła.

Ceny masła wręcz odleciały – masło podrożało o 20 procent w październiku, a już o 30 w listopadzie. Poza tym deszczowe lato wpłynęło na niską jakość paszy dla zwierząt, co pociągnęło za sobą spadek ilości produkowanego mleka.

Niektórzy eksperci sugerują, że Norwegia, jako ósmy światowy eksporter ropy naftowej powinien część eksportu wymieniać na masło właśnie.

Na stronach aukcyjnych cena w przeliczeniu sięga aż 40 złotych za 250 gramową kostkę masła, prawie czterokrotnie więcej niż normalnie!