Oglądanie zdjęć pysznych potraw wpływa na smak!

  • 1

Naukowcy udowodnili związek między oglądaniem zdjęć pysznych potraw i poprawą smaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Oglądanie zdjęć pysznych potraw wpływa na smak!
Większość z nas zna przysłowie, że je się najpierw oczami, a oczywistością jest stwierdzenie, że jeśli danie wygląda pysznie będzie nam bardziej smakowało. To co było wiedzą powszechną zostało ostatnio jednak udowodnione także naukowo – dlaczego obrazy smacznie wyglądającego jedzenia mogą pomóc mniej smacznym, ale rzeczywistym potrawom na naszych talerzech?

Nowe badanie połączonych sił naukowców szwajcarskich i japońskich wskazuje, że kiedy widzimy pyszne jedzenie – szczególnie soczyste i tłuste – część naszego mózgu odpowiedzialna za rozstrzyganie, czy coś jest przyjemne czy nie, dostarcza więcej impulsów do języka i kubków smakowych odpowiedzialnych za smak. Potem, niezależnie od rzeczywistego smaku jedzonej przez nas potrawy, mózg interpretuje jej smak jako lepszy, niż jest naprawdę!

Obrazy wysokokalorycznego jedzenie powodują poprawę smaku bardziej niż niskokaloryczne. Można więc wyciągnąć wnioski, że zanim zaczniemy jeść dietetyczną i mniej smaczną wersję obiadu warto obejrzeć zdjęcia tłustego i niezdrowego lub swojej ulubionej potrawy!