Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego to sieć, która skupia przetwórców, producentów oraz restauratorów., pormujących regionale produkty spożywcze wytworzone tradyjnymi metodami . Pomaga w rozwoju przedsiębiorczości i turystyki w różnych regionach Europy.
Produkty tradycjne stają się coraz bardziej popularne.
Zdaniem samorządów z woj. warmińsko-mazurskiego, coraz większą popularnością cieszą się lokale gastronomiczne oferujące produkty tradycyjne i regionalne. Poza tym na popularność ma wpływ również organizacja imprez podczas, których wystawcy oferują swoje produkty (np. kiermasze świąteczne przed Wielkanocą albo Bożym Narodzeniem). W 2012 roku na Warmii i Mazurach czeka nas szereg imprez: ich początek jest planowany na 6 czerwca, kiedy to odbędzie się w Iławie - Regionalne Święto Ryby, a zakończy 6 października w Ełku – Regionalnym Świętem Miodu. Podczas imprez będzie można spróbować m.in. oryginalnych przysmaków mięsnych : z drobiu, dziczyzny czy wieprzowiny, jak również wziąć udział w konkursie i tym samym wykazać umiejętnościami kulinarnymi.
Obecnie do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego należy 119 lokali gastronomicznych, producentów żywności czy też restauracji. Region warmińsko – mazurski przystapił do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulianrnego w 2005 roku.