Warzywa w stylu retro

Wężymord, topinambur... Brzmi tajemniczo? Te zapomniane warzywa wracają na nasze stoły!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Warzywa w stylu retro
fot. Fotolia
Korzenie i bulwy są bardzo pożywne! Do codziennej pietruszki, marchewki i selera warto dołożyć warzywa, które po latach zapomnienia wracają do łask. Są pyszne i zdrowe, warto wprowadzić je do codziennego menu.
 
Skorzonera nazywana jest również wężymordem (dawniej wierzono, że jest antidotum na jad żmii), czarnym korzeniem (skojarzenie od wyglądu) albo zimowym szparagiem (w smaku nieco przypomina szparagi, choć jest twardsza i mniej włóknista). Czarny korzeń można gotować — i podawać np. tak jak szparagi albo w zupach — zapiekać i smażyć.
 
Czarna rzepa to krewna popularnej rzodkiewki. Jest warzywem znanym ludziom od 5 tysięcy lat! Ma ostry, pikantny smak, z domieszką lekkiej goryczy. Jest prawdziwą witaminową bombą, a podajemy ją zarówno na surowo, w sałatkach, jak i na ciepło, np. w zapiekankach, zupie, także faszerowaną i w formie purée do mięsa. 
 
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, wspominany w polskich książkach kucharskich od czasów sarmackich do międzywojnia, przepadł na lata. Dziś wraca w chwale, bo pełen jest wartości odżywczych i nazywany naturalnym lekarstwem. Te przypominające ziemniaki bulwy można jeść ze skórą (koniecznie dobrze wyszorowane) na surowo; nadają się do gotowania, pieczenia (np. w postaci czipsów), faszerowania.
 
Pasternak w przeszłości był królem polskich stołów, ale zdetronizowała go... włoszczyzna. Ten bliski kuzyn pietruszki zwyczajnej z wyglądu jest łudząco do niej podobny, ale w smaku delikatniejszy i wyraźnie słodszy. Będzie zarówno doskonałym składnikiem bulionu, jak i zastępstwem ziemniaków do mięsa.

PASTERNAK Z JARMUŻEM I KREWETKAMI
 
Pasternak z jarmużem i krewetkami

SKŁADNIKI:
pasternak 500 g
miód Złota Pasieka 2 łyżki
oliwa Casa de Azeite 4 łyżki
jarmuż 70 g
krewetki 250 g
pestki dyni 2 łyżki
mała papryczka chili 1 szt.
czosnek 2 ząbki
limonka 1 szt.
sól, pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Pasternak umyj, obierz, osusz i pokrój w grubą kostkę (1,5 x 1,5 cm). Połącz 2 łyżki oliwy z miodem i szczyptą soli — zalej miksturą pasternak i wymieszaj. Rozłóż warzywa pojedynczą warstwą na blasze i wstaw do piekarnika na 25-30 min (w połowie pieczenia przemieszaj).

3. Przebrany jarmuż (tylko listki, bez twardych łodyg) dokładnie umyj i wrzuć na wrzącą wodę — blanszuj przez 2-3 min, przelej na durszlak, opłucz zimną wodą i pozostaw do obcieknięcia. Pestki dyni wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i podpraż.

4.Oczyść krewetki. Chili pokrój na cieniutkie plasterki, a czosnek drobno utrzyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, włóż krewetki i smaż na średnim ogniu 2 min, często mieszając. Wrzuć jarmuż i smaż kolejne 2 min. Dodaj papryczkę chili i czosnek. Po chwili, gdy aromaty zaczną się wydobywać, wlej sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zdejmij z ognia. Dołóż pasternak i całość wymieszaj. Wyłóż na półmisek, posyp pestkami dyni.


FRYTKI WARZYWNE Z SOSEM SEZAMOWYM

Frytki warzywne z sosem sezamowym
 
SKŁADNIKI:
korzeń pietruszki 500 g
marchewka (różnych kolorów, np. pomarańczowa i fioletowa) 500 g
oliwa Casa de Azeite 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
tymianek świeży kilka gałązek
rozmaryn świeży kilka gałązek
 
SOS:
tahina sezamowa 3 łyżki
czosnek 1 ząbek (mały)
sok z cytryny 2 łyżeczki
sól, pieprz do smaku
gorąca woda 1-2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 st. C. Dużą płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Pietruszkę obierz ze skórki. Wszystkie warzywa umyj (marchewkę wyszoruj), osusz i pokrój w słupki. Skrop oliwą, oprósz solą i ziołami, wymieszaj. Rozłóż warzywa pojedynczą warstwą na blasze. Wstaw do piekarnika na 20-30 min. W połowie pieczenia przełóż warzywa na drugą stronę.

3. Przygotuj sos: wymieszaj tahinę z utartym czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec wmieszaj gorącą wodę, aby rozrzedzić sos.
 

WIĘCEJ PRZEPISÓW NA PYSZNE POTRAWY DLA KAŻDEGO ZNAJDZIECIE W APLIKACJI KUCHNIA I KROPKA


Kuchnia i Kropka



Kropka TV