Korzenie czarnej rzepy zawierają wiele cennych substancji o właściwościach bakteriobójczych. Są to m.in. olejki eteryczne, zasady purynowe, witaminy C i B oraz duże ilości potasu, wapnia, siarki i magnezu.
Czarna rzepa to świetny produkt jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni. Możemy użyć jej do przygotowania surówki, która korzystnie wpłynie na zapalenie dróg żółciowych, czy do różnych sałatek. Niektórzy twierdzą, że najsmaczniejsza jest spożywana na surowo, a jeszcze inni gotują ją i wykorzystują np. w farszu do pierogów.
Zaleca się codzienne spożywanie czarnej rzepy, ale jeśli nie mamy tej możliwości, to przynajmniej raz w tygodniu. Z czarnej rzepy możemy zrobić sok, który zaleca się do nacierania w przypadku bólów reumatycznych i korzonkowych.
Czarna rzodkiew to także środek wykrztuśny w przypadkach uporczywego kaszlu (zaleca się sok), zapaleniu oskrzeli a także jako środek zwiększający produkcję mleka u kobiet karmiących. Ponadto rzodkiew stosuje się w zwalczaniu obrzęków i przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego.
Ale nie każdy wie, że stosować można nawet nasiona czarnej rzepy. Rozciera się je z wodą i taka papka ma silne działanie bakteriobójcze i może być stosowana w leczeniu niegojących się ran.
Spożywanie czarnej rzodkwi nie jest wskazane dla wszystkich. Osoby z ostrymi stanami zapalnymi przewodu pokarmowego i zaostrzonej chorobie wrzodowej, a także ciężkich chorobach serca i wątroby czarnej rzepy powinny unikać.
Polecamy: Czarna rzepa sposobem na piękne włosy!
Nina W.