Ogólne informacje
Pasternak zwyczajny należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Europy i poszczególnych terenów Azji (Kaukazu, Turcji i Syberii Zachodniej). Jako gatunek zawleczony - to rośliny pochodzące z innego obszaru geograficznego, które w przypadkowy sposób "dostały się" na teren danego kraju i rozprzestrzeniły w środowisku naturalnym - występuje w Nowej Zelandii, Australii i Kanadzie oraz w poszczególnych rejonach Afryki, Azji tropikalnej i Ameryki Południowej. Roślina ta rośnie w Polsce dziko. Dziki pasternak smakuje podobnie jak ten ogrodowy, ma jedynie twardszy i cieńszy korzeń.
O pasternaku zwyczajnym
Ma trzy razy więcej wartości odżywczych od marchewki, jednak mimo to, nadal bardzo rzadko pojawia się na polskich stołach. Smakuje podobnie jak marchewka, natomiast zapachem przypomina pietruszkę. Posiada specyficzny aromat kminku, kopru i anyżu.
Pasternak jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza rozetę wyprostowanych liści, które osiągają wysokość około 30 - 40 cm. W drugim natomiast pojawiają się łodygi kwiatostanowe - te z kolei osiągają wysokość nawet do 100 cm, są bruzdkowane, a u podstawy pokryte delikatnymi włoskami. Kwiaty tej rośliny są złocistożółte, zebrane w szypułkowate baldachy, nierówne i owłosione.
Jeśli na pierwszy rzut oka nie uda Ci się odróżnić pasternaka od pietruszki, na pewno poczujesz różnicę w smaku. Pietruszka jest dużo bardziej aromatyczna, dlatego nie nadaje się do tego, by spożywać ją samodzielnie (dodaje się ją do zup i sałatek), w przeciwieństwie do pasternaka, którego można w ten sposób jeść. Co więcej, pasternak ma przyjemny aromat i wyszukany, słodkawy smak. Można go dodawać do sałatek oraz jeść jako zamiennik ziemniaka.
Pasternak ma jadalne korzenie - niemalże kuliste, wydłużone bądź spłaszczone, pokryte gładką skórką o białym kolorze.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości pasternaka zwyczajnego
Znajduje się w nim dużo witaminy C, wystarczy zjeść kawałek tego warzywa, by pokryć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Pasternak zawiera dużo węglowodanów, białka oraz następujące minerały: potas, fosfor, żelazo oraz wapń. Działa moczopędnie i odtruwająco.
Ponadto pobudza apetyt, trawienie i reguluje krążenie. Kiedyś używano go w leczeniu chorób kobiecych oraz żółtaczki. Pasternaka często stosuje się również w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak łysienie plackowate. Warzywo to ma działanie przeciwbólowe i uspokajające. Dostarcza organizmowi energii.
Pasternak zwyczajny w kuchni
Można dodać go do zupy warzywnej, sałatek lub zastąpić nim ziemniaki. Z pasternaka możesz przygotować z pyszną surówkę, wystarczy, że zetrzesz go na tarce. Warzywo to spożywa się na surowo lub gotowane (w takiej postaci może stać się składnikiem gulaszów).
To nie wszystko, co możesz przyrządzić z tego warzywa. Pasternak bardzo dobrze smakuje usmażony, z dodatkiem masła, gałki muszkatołowej i sera.
Ze świeżym pasternakiem doskonale komponuje się imbir. Niektórzy wykorzystują to warzywo do przygotowania placków - zamiast ziemniaków, używają właśnie pasternaka.
A czy Wy kiedykolwiek mieliście do czynienia z tym warzywem? A może znacie jakieś smaczne dania z pasternakiem w roli głównej? Czekamy na Wasze komentarze!
Przeczytaj również: nie ma to jak pasternak >>>
Pasternak zwyczajny należy do rodziny selerowatych. Pochodzi z Europy i poszczególnych terenów Azji (Kaukazu, Turcji i Syberii Zachodniej). Jako gatunek zawleczony - to rośliny pochodzące z innego obszaru geograficznego, które w przypadkowy sposób "dostały się" na teren danego kraju i rozprzestrzeniły w środowisku naturalnym - występuje w Nowej Zelandii, Australii i Kanadzie oraz w poszczególnych rejonach Afryki, Azji tropikalnej i Ameryki Południowej. Roślina ta rośnie w Polsce dziko. Dziki pasternak smakuje podobnie jak ten ogrodowy, ma jedynie twardszy i cieńszy korzeń.
O pasternaku zwyczajnym
Ma trzy razy więcej wartości odżywczych od marchewki, jednak mimo to, nadal bardzo rzadko pojawia się na polskich stołach. Smakuje podobnie jak marchewka, natomiast zapachem przypomina pietruszkę. Posiada specyficzny aromat kminku, kopru i anyżu.
Pasternak jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza rozetę wyprostowanych liści, które osiągają wysokość około 30 - 40 cm. W drugim natomiast pojawiają się łodygi kwiatostanowe - te z kolei osiągają wysokość nawet do 100 cm, są bruzdkowane, a u podstawy pokryte delikatnymi włoskami. Kwiaty tej rośliny są złocistożółte, zebrane w szypułkowate baldachy, nierówne i owłosione.
Jeśli na pierwszy rzut oka nie uda Ci się odróżnić pasternaka od pietruszki, na pewno poczujesz różnicę w smaku. Pietruszka jest dużo bardziej aromatyczna, dlatego nie nadaje się do tego, by spożywać ją samodzielnie (dodaje się ją do zup i sałatek), w przeciwieństwie do pasternaka, którego można w ten sposób jeść. Co więcej, pasternak ma przyjemny aromat i wyszukany, słodkawy smak. Można go dodawać do sałatek oraz jeść jako zamiennik ziemniaka.
Pasternak ma jadalne korzenie - niemalże kuliste, wydłużone bądź spłaszczone, pokryte gładką skórką o białym kolorze.
Zdjęcie: Fotolia
Właściwości pasternaka zwyczajnego
Znajduje się w nim dużo witaminy C, wystarczy zjeść kawałek tego warzywa, by pokryć dziennie zapotrzebowanie na tę witaminę. Pasternak zawiera dużo węglowodanów, białka oraz następujące minerały: potas, fosfor, żelazo oraz wapń. Działa moczopędnie i odtruwająco.
Ponadto pobudza apetyt, trawienie i reguluje krążenie. Kiedyś używano go w leczeniu chorób kobiecych oraz żółtaczki. Pasternaka często stosuje się również w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak łysienie plackowate. Warzywo to ma działanie przeciwbólowe i uspokajające. Dostarcza organizmowi energii.
Pasternak zwyczajny w kuchni
Można dodać go do zupy warzywnej, sałatek lub zastąpić nim ziemniaki. Z pasternaka możesz przygotować z pyszną surówkę, wystarczy, że zetrzesz go na tarce. Warzywo to spożywa się na surowo lub gotowane (w takiej postaci może stać się składnikiem gulaszów).
To nie wszystko, co możesz przyrządzić z tego warzywa. Pasternak bardzo dobrze smakuje usmażony, z dodatkiem masła, gałki muszkatołowej i sera.
Ze świeżym pasternakiem doskonale komponuje się imbir. Niektórzy wykorzystują to warzywo do przygotowania placków - zamiast ziemniaków, używają właśnie pasternaka.
A czy Wy kiedykolwiek mieliście do czynienia z tym warzywem? A może znacie jakieś smaczne dania z pasternakiem w roli głównej? Czekamy na Wasze komentarze!
Przeczytaj również: nie ma to jak pasternak >>>
Ewa Mierzejewska
Netka