Kalafior romanesco i fioletowe ziemniaki - znasz te warzywa?

  • 1

Gotowanie jest piękną sztuką. Dobór odpowiednich składników i przypraw gwarantuje nam niepowtarzalność i sukces. Zachęcamy Was do poszerzania swojego kulinarnego repertuaru! Czy słyszeliście o kalafiorze romanesco albo fioletowych ziemniakach?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kalafior romanesco i fioletowe ziemniaki - znasz te warzywa?
fot. Fotolia
Kalafior Romanesco - Włoch, który podbija świat

Każdy z nas zna tradycyjną odmianę kalafiora - jego białe różyczki z bułką tartą są świetnym pomysłem na urozmaicenie obiadu lub kolacji. Włoski brat tego warzywa jest bardziej zielony i ma nieco inną budowę, ale swoim smakiem zachwyca i wręcz uzależnia. Każdy kto go spróbował twierdzi, że ma bardzo ciekawy i oryginalny posmak.

Brak typowej goryczki, delikatna kremowość oraz wyczuwalna nuta orzechowa sprawiają, że ta odmiana kalafiora na długo zapada w pamięci. Romanesco jest ceniony nie tylko za walor smakowy, ale przede wszystkim za bogaty materiał składników mineralnych oraz związków potrzebnych każdemu człowiekowi w codziennej diecie. Długo by wymieniać podstawowe witaminy, które znajdziemy w tym zielonym warzywie, ale najważniejsze z nich to witamina C, K i B.

Z kalafiora Romanesco możemy przygotować pyszną zupę krem albo risotto. Świetnie spisuje się także jako samodzielne danie, przygotowane na masełku z patelni.

   vitelotte

Fioletowe ziemniaki - luksusowe kartofelki dla tych, którzy lubią żyć zdrowo

Kilogram fioletowych ziemniaków może kosztować nawet 25 zł. Pierwsza myśl - to drogi produkt. Ale zaraz za nią idzie druga - sprawdźmy, co możemy zyskać decydując się na takie warzywa. Już dawno potwierdzono w badaniach naukowych, że fioletowe ziemniaki obniżają skutecznie ciśnienie krwi oraz dbają o ograniczenie zbędnych kalorii - to produkt idealny dla osób dbających o linię. Poza tym jedząc fioletowe ziemniaki dostarczymy sobie pokaźną dawkę błonnika, potasu, magnezu oraz całą paletę witamin z grupy B.

Vitelotte, bo tak się nazywają oryginalnie, świetnie smakują po prostu ugotowane, ale ich ciekawy kolor sprawia, że są wyzwaniem dla wielu kucharzy. W wersji pieczonej zachwycają pod względem wizualnym, podsmażone nabierają charakteru, a przetarte po prostu wzbogacają każdą zupę.
 
Każdy kto potrafi przygotować ulubione danie i sprawić tym radość swojej rodzinie jest bohaterem w swoim domu. Sprawdźcie swoje umiejętności i przygotujcie coś z niespotykanymi warzywami. Nie tylko zaskoczycie najbliższych ale jest bardzo prawdopodobne, że zakochacie się w nowych smakach!

Polecamy: Ziemniaki z romanesco po szwajcarsku >>>